Havuz Derzi Nasıl Yapılır?

Havuz Derzi Nasıl Yapılır

Havuzlar yapıları itibariyle daima su ile temas eden, su basıncına maruz kalan ve hijyenin son derece önemli olduğu spor, eğlence ve serinleme amacıyla kullanılan su doldurulmuş alanlardır.

  Havuzlar ilk kullanıma açılmadan önce yapım aşamalarında ve periyodik kullanım sezonlarında kullanıma açılmaları öncesinde gerekli estetik görüntünün ve hijyen koşullarının sağlanması gerekmektedir. Bu noktada havuzlar için derz yapımı ve bakımı son derece önemlidir. 

Derz Yapılmadan Öncesindeki İşlemler 

  • Fayans yapıştırılma işlemi gerçekleşmeden önce fayansların yapıştırılacağı zeminin şapı düzgün olarak atılmalıdır. Düzgün yapılmadığı takdirde fayans yapıştırmak amacıyla kullanılan yapıştırıcı boşa harcanmış olunmaktadır. 
  • Bir torba fayans yapıştırmak için kullanılan ürün 25 kg gelmektedir ve bu 4 m2’lik zeminin yapıştırılmasını sağlamaktadır. Düzgün atılmış zemin şapı bunu etkileyen en önemli unsurların başında yer almaktadır. 
  • Bir torba fayans yapıştırıcısına yaklaşık 6 ile 6.5 litre su ilave edilmek suretiyle topak tamamen yok oluncaya değin (genellikle mikser yardımı ile) iyice karıştırılarak 10 ile 15 dakika arasında dinlendirilir. 
  • Bu noktada her markanın ürününe göre süreler ve karışımlar farklılık göstermektedir. 
  • Kenar kısımlar yapıştırıldıktan sonra fayans kesme makinesi ile fazla kısımlar kesilir ve insanlara zarar vermeyecek şekilde keskin kısımların düzenlemeleri gerçekleştirilir. 
  • Havuz gibi daima ıslak olan zeminlerde fayans yapıştırılmadan önce zemine mutlaka su yalıtımı yapılmaktadır. 
  • Fayans döşemesinde öncelikle dikey alanlar döşenmekte ardından yatay kısımların fayans döşemeleri gerçekleştirilmektedir. 
  • Fayansların düzgün yapışmasını sağlamak amacıyla dikey kısımlar mastar ile teraziye alınıp, yapıştırıcının yüzeye eşit yayılması sağlanmaktadır. 
  • Fayanslar yapıştırılıp ara kısımlarına derz artısı konularak, plastik bir tokmak ile hafifçe tokmaklanır. Bu noktada ustalık son derece önemlidir. 

Havuz İçin Derz Uygulaması 

Havuzlar içinhavuz derzi nasıl yapılırkonusu ise diğer derz uygulamalarından çok farklılık göstermese de incelik ve ustalık gerektirdiği kesindir. Bu noktadahavuz derzikonusunda uzman ekipler ile hatta havuz yapımı konusun da işin uzmanları ile çalışmak son derece önemli ve gereklidir. 

  • Havuz fayans aralarında standart olarak uygulanan derz aralığı 3 mm’dir. Bu uzunluk bazı durumlarda 2 mm, 4 mm, 5 mm olarak da uygulandığı havuzlar bulunmaktadır. 
  • Hazırlanan derzin öncelikli olarak yoğurt kıvamında olmasına dikkat edilmektedir. 
  • Hazırlanan derz karoların üzerine dökülür, hazırlanan derz harcı kauçuk bir silecek yardımı ile ya da derz malası kullanılarak hiç boşluk kalmayacak şekilde çeşitli yönlerde uygulanmak suretiyle doldurulmaktadır. 
  •   Derz işlemi gerçekleştirildikten sonra en az 15 dakika beklenir ve nemli bir bez ya da sünger ile fayansların araları temizlenir. 

Tüm bu işlemler sonucunda son derece düzgün döşenmiş fayanslar ve derz uygulamaları ortaya çıkmaktadır. 

  Havuz Derzinin Önemi 

Derz dolgu basit bir işlem gibi görünmesine rağmen betonun korunması, su basıncından kaynaklı herhangi bir sorun yaşanmaması ve kontrol altına alınması açısından son derece önemli adımlardan biridir. Derz dolgu havuzlarda uygulanması açısından son derece önemli, maharet ve ustalık gerektiren bir konudur. 

Bu noktada uzman ekipler ile çalışmanın önemi ortaya bir kez daha çıkmaktadır. 

Havuz Derzinin Bakımı 

Havuz seramikleri ya da fayansları arasındaki derzlerin pürüzsüz ve düzgün olması, yosun veya mantarların derzler arasındaki ince boşluklara tutunmak suretiyle gelişmesini önlemek açısından oldukça ciddi bir önem teşkil etmektedir. 

Bu noktada yapılması gerekenler; 

  • Deforme olmuş, hasara uğramış derz aralıkları havuz komple boşaltıldıktan sonra derz aralıkları tekrar doldurulur. 
  • Uygulama yapıldıktan sonra mutlaka 2 ya da 3 saat derzin kuruması beklenir ondan sonra havuz doldurma işlemi tekrar gerçekleştirilir. 

Derzlerin bakımı, onarımı yapılmadığı takdirde bir süre sonra derz araları kabarıp kopar çeşitli bakteriler ve yosunların üremesine neden olur. 

Tüm bu nedenlerden dolayı iyi bir havuz yapım, bakım ve uygulayıcısı firma ile çalışmanın önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. 

Bu noktada internet sitemizdeki iletişim bilgilerimizden bizlere telefon ya da mail yolu ile ulaşabilir. Uzman ekiplerimiz ile sizleri kısa bir süre içerisinde görüştürerek havuz ile ilgili arzu ettiğiniz tüm yapım, bakım, tasarım ve düzenleme konularında sizlere kolaylıkla destek olabilmekteyiz.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta