Havuz Kimyasalları Ekipmanları

Blog

İnsanlar havuzlardaki klor hakkında şikayet etmeyi severler, genellikle temiz suya dalmaktan zevk alırlar. Klor bazlı bileşikler cildi kurutabilir, gözleri kırmızıya çevirebilir, keskin havuz kokusu yaratabilir. Öte yandan, klor sayesinde, sindirim sorunlarına neden olabilecek Escherichia coli gibi mikropsuz suda yüzebiliriz. Klor gibi dezenfektanlara ek olarak, havuz operatörleri ayrıca pH, alkalilik ve suyun sertliğini kontrol etmek için kimyasallar ekler.

Havuz Kimyasalları 

 Havuzları dezenfekte etmek için kullanılan klor nadiren elementer klor (Cl2) olarak bulunur. Tipik olarak, hidrojen ve oksijen içeren hipoklorit veya karbon, azot gibi daha karmaşık moleküllerin bir parçası olarak eklenir. Bu bileşikler suya eklendiğinde, kendiliğinden, havuz dilinde genellikle serbest klor olarak adlandırılan dezenfeksiyon maddesi olan hipokloröz asit oluştururlar. Konut havuz sahiplerinin en çok triklor veya trikloro-S-triazinetrion olarak bilinen bir klor kullanması muhtemeldir,

çünkü yavaş yavaş çözünür, yüksek klor içeriğine sahiptir ve kullanımı kolaydır. Konsantrasyonun, bazı dezenfektanların her zaman suda olacağı kadar yüksek olması gerekir. Ama aynı zamanda yüzücüler için rahat olması için yeterince düşük olması gerekiyor. Siyanürik asit gibi bir dengeleyici eklemek, hipokloröz asidin güneş ışığında bozulmaya karşı korunmasına yardımcı olur. 

Klorlu bileşikler, birinci basamak dezenfektanlar için tek seçenek değildir. Hipobromöz asit üreten brom içeren bileşikler ayrıca patojenleri öldürmek için kullanılabilir. Ancak, jakuzilerde, yüzme havuzlarındakinden daha sık kullanılmaktadır, çünkü brom, jakuzilerde kullanılan yüksek sıcaklıklarda klorden daha kararlıdır. Yeni havuz kimyasalları, bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilecek klor dirençli mikropları öldürmek için ilave adımlar atmaktadır. 

 Havuz Temizliğinin Detayları

Bu amaçlar için, filtrasyon sistemindeki ultraviyole radyasyonu popüler hale gelmiştir. Her ne kadar Cryptosporidium'i etkisizleştirmek için özellikle iyi olsa da, UV iyi bir stant dezenfektanı yapmaz. Suda bir artık madde tutmaz ve sadece UV haznesinde etkisiz hale getirir ve oksitlenir. Bu, yüzücüler tarafından suya giren mikropların, eğer UV kullanılan tek yöntem ise, etkili bir şekilde öldürülmediği anlamına gelir. Ancak UV su arıtımının başka bir faydası vardır: 

Kapalı havuzlarla ilişkili güçlü “klor” kokusunu önleyebilir. Bu koku, klor idrar ve ter içindeki bileşiklerle reaksiyona girdiğinde trikloramin oluşturmak için oluşur. UV ışığı bu bileşikleri bozabilir. Havuz kokusuna neden olmasının yanı sıra, trikloramin ve diğer dezenfeksiyon yan ürünleri yüzücülerde astım ile bağlantılı olabilir. 

Havuz dezenfektanları, su pH'ı 7,2 ile 7,8 arasında olduğunda en iyi şekilde çalışır. Bu nedenle havuz operatörleri, bu pH aralığını korumak için başka bir bileşik sınıfı eklemeli ve hipokloröz asit ile hipoklorit iyonları arasındaki dengeyi daha iyi bir dezenfektan olan aside doğru itmelidir. Kullanılan tipik havuz kimyasalları ekipmanları , muriatik asit, sodyum bisülfat, karbon dioksit, sülfürik asit ve sodyum karbonatı içerir. 

Sodyum bikarbonat da çalışır, ancak suyun toplam alkalinitesi üzerinde pH'a göre daha büyük bir etkiye sahiptir ve tüm bu havuz kimyasalları çok önemlidir. Yüzme havuzu ve spa endüstrisi hakkında veri toplayan bir pazar araştırması şirketi olan Pkdata'ya göre, ABD'de Alaska ve Hawaii dahil olmak üzere ABD'de 8,5 milyondan fazla konut havuzu var. Bu havuzları doldurmak için 719 milyar L'den fazla su arıtılmaktadır. Sonuç olarak, bu tedavide kullanılan kimyasalların pazarı yaklaşık 2 milyar dolar. 

Rio de Janeiro'daki 2016 Yaz Olimpiyatları'ndaki dalış havuzu zümrüt gölgesinde döndüğü zaman, muhtemelen yosun büyümesinden ya da aşırı miktarda bakır içeren algisitten kaynaklanıyordu. Asıl suçlu asla kesin olarak tanınmayacak, çünkü Olimpiyat görevlileri havuzu kimyasal testler yapmadan boşaltıp doldurdular. 

Şehir efsaneleri, klorin istenmeyen yeşil olaylara neden olduğuna inanmanızı sağlar. Ancak, ton değişimi, havuzu doldurmak için kullanılan suda bulunan bakır veya suya eklenen aljinitler sayesindedir. Bazen bakır bile aşınmış sıhhi tesisattan kaynaklanmaktadır. Bakır kaplı binalarda görünen yeşil patine benziyor.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta