Havuz Klorları Nasıl Fayda Sağlar?

Havuz Klorları Nasıl Fayda Sağlar
Sıcak yaz aylarında insanların rahatlamak ve serinlemek için en çok tercih ettiği yer havuzlardır. Ülkemiz de deniz turizmi oldukça gelişmiştir. Aynı zamanda kıyılarda hizmet veren tüm otel ve konaklama yerlerinin misafirlerine havuz hizmeti sunmaktadır. Deniz ile bağlantısı olmayan yerlerde havuzlar olup insanların kullanımı için hizmete açılmıştır. Havuzların kalabalık kitleler tarafından devamlı kullanılması sebebiyle havuzların kirlenmesi ve havuz hastalıklarının artmasına sebep olmuştur.

Havuzlar Neden Kirlenir?

Havuz suyunun durgun olması, havaya ve çevreye açık olması sebebiyle kolaylıkla havuz suyu kirlenir. Havuz suyunda bakteriler kolayca çoğalabilirler. Havuz suyu içerisinde ve havuz kenarında önlem alınmadığı taktide mantarlar üreyebilir. Her kullanıcı temizlik kurallarına uymaya bilir. Havuz kaynaklı hastalıklardan korunmak için havuz temizliğine ve beden temizliğine önem verilmeli, ayrıca önlem alınmalıdır. Havuz içerisine ayakkabı, terlik gibi eşyalar ile girilmesi havuzun kirlenmesine neden olacaktır.

Havuz Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Havuz seçiminde öncellikli olarak, havuz suyunun sirkülasyonunun çok iyi bir şekilde sağlanması gereklidir. Fiziksel temizlik sabah ve akşam detaylı olarak yapılmalıdır. Hijyen için düzenli olarak havuz kimyasalları kullanılmalıdır. Havuzların klor seviyesi uygun aralıkta tutulmalıdır. Havuz içeresinde kullanılacak klor kimyasalları kadar, havuzun filtreleme ve sirkülasyon sisteminin doğru bir biçimde çalışması da oldukça önemlidir. Klor düşüklüğü sebebiyle hastalıklar ortay çıkmaktadır. Gözlerde sulanma, kaşınma gibi belirtileri göstermektedir. Klor kullanımının üst seviye olması da oldukça zararlıdır. Kanser ve astım hastalıklarının artış gösterdiği tespit edilmiştir.

Havuz Yoluyla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

Havuzlar, kirli kullanılması veya idrar yolu ile kirletilmesi sonucunda bulaşıcı hastalıklar için bir hastalık kaynağı olma riskini taşırlar. Cilt ve göz hastalıkları en çok görülen havuz hastalıklarıdırlar. Aynı zamanda ağız yolu ile bulaşan hepatit A hastalığı aşısız çocuklara direk tesir etmektedir. Bakteri ve mantarların kolayca üreyebildiği ve bulaşabildiği havuzlarda vajinal mantar hastalığı ve idrar yolları hastalıkları görülebilmektedir. Bel ağrısı ve cinsel organlarda rahatsızlığa sebep olabilir. Kasıklarda ağrının yanı sıra idrar atımı sırasında sızlama ve yanma görülebilir. Yeteri kadar temiz olmayan havuzlarda; mide, üst solumun yolu enfeksiyonları ve boğaz enfeksiyonları bulaşıcı hastalıklar olarak görülmektedir. Dış kulak yolu enfeksiyonu en sık görülen hastalıklar arasındadır. Kulak, göz, cilt ve solunum yolu hastalıkları bulaşıcı olup havuz suyu gibi çok hızlı yayılan ortamlarda kolayca bulaşabilmektedir.

Havuz İle Buluşan Hastalıklardan Nasıl Korunmalıdır?

Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra duş alınmalıdır. Havuz terlik veya ayakkabı ile girilmemelidir. Havuza tükürülmemeli ve idrar bırakılmamalıdır. Hastaysanız havuzu kendi sağlığınız ve toplum sağlığı için kullanmayınız. Aşısı olmayan çocuklar havuzu kullanmamalıdır. Havuzda ve kenarında sigara içilmemelidir. Havuz ve beden temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Havuzdan çıktıktan sonra mayo değiştirilmelidir. Dar elbiseler yerine pamuklu rahat elbiseler tercih edilmelidir. Kulak enfeksiyonları için kulak tıkacı kullanılabilir. Ayaklar mutlaka dezenfekte edilmelidir. Havuz suyunu yutmamaya ve içmemeye dikkat edin. Havuz içerisinde bone kullanmayı ihmal etmeyin. Vücudunuzda kesik veya açık yara var ise dezenfekte etmeden havuzu kullanmayınız. Sun bandı ile yaralar kapatılabilir. Havuz temizliği için en önemli olan ve asla aksatılmaması gereken havuz klorları doğru ve uygun aralıkta kullanılmalıdır.

Havuz Kimyasallarının Teknik Özellikleri

Havuz içerisinde kolayca üreyebilen bakteri ve mantarları önleyen kimyasallardır. Havuz suyu içerisinde bulanıklığa ve kireç oluşumuna neden olmaz. Suyun pH dengesini bozmayarak uygun pH seviyesinde tutulmasını sağlar. Suda çok hızlı çözünerek hemen su içerisine karışır. Havuz suyunun yutulmaması gereklidir. Parlayıcı malzeme ile karıştırılması durumunda yanıcı özellik sergiler. Asit ile karıştırıldığı zaman zehirli gaz salınımı görülür. Kesinlikle çıkan gaz solunmamalıdır. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde özenle saklanmalıdır. Günlük kullanım i.in havuz kapandıktan sonra akşam kullanılmalıdır. Kullanım dozu olarak 100 metreküp suyu 0.5 kilogram kadar klor katılmalıdır. PH seviyesi olarak 7.2 ile 7.5 arası kullanım uygundur. Tablet ve toz olarak klor kullanılabilir. Stabilizatör içeren klorlar UV ışınlara maruz kaldığında işlev kaybı olmaz. Klor kullanımı havuz suyu temizliği ve kullanacakların sağlığı için oldukça önemli olup fazla kullanılması durumunda olumsuz etkilere yol açabilir. Tam güvenlik ve verimlilik için klor kullanımı kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta