Havuzunuz İçin Pompa Seçimini Nasıl Yapmalısınız?

Havuzunuz İçin Pompa Seçimini Nasıl Yapmalısınız

Havuzunuz için doğru pompa seçiminden önce nasıl havuz yapılır, doğru havuz yapımı nasıldır? o öğrenilmelidir.

Havuz Yapımındaki Önemli Faktörler

1)Havuzun mekanik tesisatlarının yapılması

2)Havuzun iç izolasyonu

3)Havuzun cam mozaik kaplanması

4)Havuzun betonarme çatlaklarının doğru şekilde giderilmesi

Farklı aşamalardan geçilerek gerçekleştirilen havuz yapımında öncelikle havuz yapılacak yer seçilmelidir. Havuzun ölçülere alınarak kabaca inşaatı tamamlanmalıdır. Havuzun sıva işlemleri yapılarak seramik uygulanmalıdır. Bütün bu aşamaların kusursuzca icra edilmesinde Çilek Havuza güvenebilirsiniz.

Havuz Yapım Malzemeleri

İnşa edilmek istenen havuz türüne göre havuz yapımı malzemeleri çeşitlilik göstermektedir. Prefabrik havuzlar ve betonarme havuzların yapımlarında kullanılan malzemeler birbirinden oldukça farklıdır. Hangi tercihlerde bulunursanız bulunun "Çilek Havuz" seçtiği, kullandığı malzemeler ile kaliteli, kullanışlı ve uzun ömürlü havuzlar tasarlamaktadır. Sürekli olarak güncel malzemeler ve yeni teknolojilere uygun yöntemleri takip eden firmamız yenilikçi ve dinamik yapısı ile müşteri tatminini en doğru şekilde sağlıyor.

Doğru Pompa Seçimi

Havuz seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan biri de havuz pompaları. Öncelikle teknik bilgilere yer verecek olunursa; Pompanın devri ve de büyüklüğü, pompa seçim eğrileri ile belirlenir. Tercih edilen pompanın verim, pompa motorunun gücü ve HPSH değerleri gibi diğer çeşitli parametreleri pompa performans eğrilerinden okunur. Havuzlarınızda tercih edebileceğiniz filtreli, filtresiz ve sehpalı olmak üzere çeşitli büyüklük ve maliyetlerde güvenilir pompa ürünlerini "Çilek Havuz"da bulabilirsiniz

Pompa Teknik Bilgileri

1) Pompa basma yüksekliği:H harfi ilesimgelenir, bu yükseklik pompa tarafından akışı sağlanmak istenilen sıvıya verilen, faydalı kinetik enerji demektir. Yaygın olarak [m] birimi kullanılır.

2) Pompadebisi:Q harfi ile gösterilmektedir, birim zaman içinde pompadan geçen sıvının hacmi anlamına gelmektedir. Yaygın olarak [m3/h] ve [lt/sn] birimleri tercih edilir.

3) Sistemin basma yüksekliği:sistemin basma yüksekliği aşağıdaki formülde belirtildiği gibi gösterilir:

H=h+TDP+ PA formülü kullanılır.

H- basılması gereken sıvının serbest şekilde bulunan sıvı yüzeyi ile basıldığı yer arasındaki statik yükseklik farkıdır.

TDP kavramı ise bütün basınç kayıplarının toplamıdır. Bu toplam basınç farkı bu farkın sağladığı emiş ve basma hattındaki, borularda bulunan tüm vanalar, sürtünme kayıpları ve fittingslerin sürtünme kayıplarından oluşur. PA – akma basıncı, basma hattının sonunda sıvının armatür, vana veya borudan akış basıncıdır.

Her hattın pompanın H ve Q grafiği üzerinde kendine has farklı bir sistem eğrisi mevcuttur. Tüm pompaların optimum çalışma noktaları, pompaların kendilerine ait karakteristik eğrisi ile sistem eğrisi Q ve H eğrisinin kesişme noktasıdır. Çoğunlukla pompa devir sayılarıyla fanların sahip olduğu çapları veya sistem karakteristiğinin değiştirilmesiyle çalışma noktaları da çeşitlilik gösterebilir. Çalışan sistemin karakteristik eğrisinin değiştirilmesi aşağıda sırasıyla anlatılmaktadır. Basılacak olan sıvı viskozitesi su veya benzeri değerlerde bulunuyor ise sistemin karakteristiğini değiştirmenin en kolay ve pratik yolu boru hattının basınç kayıplarını artırmak ya da basınç kayıplarını azaltmaktır. Bu boru çapını değiştirerek veya vanayı açıp kapatma şeklinde yapılır. Bunun başka bir yolu ise statik kısmının değiştirilmesinden geçmektedir. Bu basma hattının su seviyesinin artırılırılarak veya azaltılılarak basınç yapılandırılır.

Havuz Pompası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1)Havuz içerisinde bulunan pompa emiş vanaları çalışma esnasında hiçbir zaman kapatılmamalıdır. Pompaların ilk çalışma devriyesi aşamasında pompa ön filtresi tamamen suyla doldurarak daha sonra çalıştırılmalıdır. Denemek amacıyla dahi olsa dönüş yönü tespiti amacıyla pompa havuzda su yokken asla çalıştırılmamalıdır.

2)Pompa basma hatları ve emişi pompanın ölçülerine uygun nitelikte yapılmalıdır. Yüksek debili pompaları devreye almadan önce, çıkış vanalarının yarı kapalı veya tastamam kapalı konuma alındığından emin olunup 5 saniye sonra tamamen açık konuma getirilerek pompanın devrini tam olarak yerine getirilmesi sağlanmalıdır.

3)Pompalara ihtiyaç duyulmadıkça ve zorunlu kalınmadıkça üç metreden fazla emiş yüksekliği tavsiye edilmez.

4)Pompa, motorun arka tarafında bulunan soğutma pervanesi yer aldığından kesinlikle rahat bir şekilde hava emişi yapacak doğrultuda yerleştirilmelidir.

5)Pompanın çalıştığı ortam kesinlikle nemden uzak olmalıdır, pompa motor kısmına hiçbir şekilde su ile temas yapılmamalıdır.

6)Aksi halde motorun ısınmasına ve kısa sürede arıza vermesine sebep olacaktır. Pompa emiş hatları için yaklaşık maksimum hız 1,5 m/sn. basma hatları için maksimum hız ise 2,5 m/sn olarak verilebilmektedir.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta