Hazır Havuz Malzemeleri

Hazır Havuz Malzemeleri

Günümüzde hemen her müstakil evin bahçesinde bulunan havuzlar, düşünüldüğünden daha özellikli yapılardır. Yapım süreciyle ve malzemeleriyle oldukça ince bir projedir, ciddi hassasiyet gerektirir. Geniş alt başlıklarda incelenecek araç ve gereçleri mevcuttur. Gerekli malzemelerle ilgili eksik bilgi veren firmalarla çalışmak büyük sorunlarla karşılaşmanıza neden olabilir. Günümüzdehavuz malzemeleri satışıyapan firmalar oldukça yaygındır. Bunlara dikkat etmek gerekir. Malzemelerin markalarının seçimi de kullanılabilirlik süreci açısından önemlidir.

Kullanılan malzemeleri alt başlıklarda inceledik: 


Temizlik Gereçleri 

Havuz suyunun temiz olması hayati derecede önemli bir konudur. Düzenli devirdaimi olmayan suların, zamanla sağlık açısından tehdit unsuru haline gelmesi büyük bir olasılıktır. Bunu engellemek için havuz suyu klor yardımıyla dezenfekte edilmelidir. Çeşitli havuz kimyasalları da olası bakteri ve yosun oluşumunu önlemektedir. 

Havuz Pompaları 

Genellikle santrifüj pompalar kullanılır. Suyun giriş enerjisinden daha fazla çıkış enerjisi yakalamasını sağlarlar. Böylece suyun devirdaimini ve filtreleme için suyun hareketlenmesini sağlamış olurlar. Denge deposundan emilen su basınca uğrayarak filtrelere ve ısıtıcılara iletilir. 

Küçük havuzlarda çoğunlukla plastik pompalar kullanılır. Bunların emiş güçleri için arkalarında ızgaraları vardır. Bu ızgaralar pompaya zarar verebilecek boyuttaki atıkların, pompaya girmesini engeller. Bu sebeple ızgaralar sıklıkla temizlenmelidir. 

Havuz pompalarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunları listeleyebiliriz: 

  • Pompalar su olmadan kesinlikle çalıştırılmamalıdır. 
  • Pompa çalıştırılırken çıkış vanası kapalı olmalıdır. Pompa devrini alınca yavaşça açılmalıdır. 
  • Giriş vanası, pompa sökümünü gerektiren durumlar dışında kapatılmamalıdır. 
  • Pompa, açık havada nemin fazla olmadığı bir bölgeye yerleştirilmeli. Aksi takdirde yeterli soğutmayı sağlayamayıp ısınma yapabilir. 
  • Çalışan pompanın ön filtresinin kapağından bakıldığında, hava kabarcıkları ve boşlukları görülmemelidir. 

Kum Filtreleri 

Havuz suyu bakımında en önemli malzemelerden biri de kum filtreleridir. Havuzların temiz olması iyi bir filtrasyona bağlıdır. Bu da en iyi şekilde temiz bir kuvars kumla sağlanır. Eskimiş bir kumla temiz bir su elde edebilmek imkansızdır. 

Filtrelerdeki kumlar zamanla, insan vücudu atıkları ve güneş kremleri gibi maddelerden dolayı topaklanır. Bu durumda filtre suyu süzmeden havuza geri gönderir ve bulanıklığa sebep olur. 

Bazen kuvars kum yerine; zeolit, aktif karbon ve antrasit filtrelerde kullanılmaktadır. Fakat en ideal ve sağlıklısı kuvars kum içeren filtrelerdir. Kuvars kumları keskin hatlara sahiplerdir ve her işlemde yuvarlanarak aşınırlar. Kuvars kumlu filtre kullanıldığında 5 yılda bir kum değiştirilmesi gerekir. 

Kum filtresinin bakımında en önemli şey, sık sık ve ters yıkamaktır. Ters yıkama işlemi, kumları pisliklerden arındırır. Ters yıkama yapıldığı zaman dışarı atılan su kadar havuza su eklemek gerekir. Kireçli sular filtreyi tıkadığı zaman ters yıkama işe yaramaz. Öyle durumlarda temizleyici kimyasal ile dezenfekte etmek en iyi seçenektir. 

Havuz İçi Aydınlatması 

Aydınlatma işlemi yapılırken öncelik güvenli ortamın oluşturulmasıdır. Bunun için aydınlatma armatürlerinin seçimine ve konumlandırılmasına dikkat etmek gerekir. 

Havuzlarda aydınlatma, hem doğal ışıkla hemde yapay ışıkla yapılabilir. Bazen sadece bir yöntem bazen de iki yöntem birlikte kullanılabiliyor. Aydınlatma havuzun üstünde yer aldığında, bakımı zor ve masraflı olmaktadır. Bu sebeple led aydınlatma gibi hem uzun ömürlü hem de bakım gerektirmeyen seçenekler kullanılabilir. 

Aydınlatmada kullanılan armatürler ve tesisat ne kadar iyi olursa olsun sorun çıkma ihtimali hep vardır. Bu yüzden can güvenliği için mutlaka kaçak akım rölesi kullanılmalıdır. 

Isıtma 

Havuz ısıtma işlemi için birçok yöntem bulunmaktadır. Eskiden mazotlu, doğalgazlı, LPG'li kazanlarla ısıtma sağlanabiliyordu. Günümüzde bu işlemi ısı pompalarıyla yapabiliyoruz. Isı pompaları bugün en ekonomik ve teknolojik ısıtma yöntemidir. Aynı zamanda elektrik kaçağına sebep olmadığı için en güvenli yoldur. Üstelik ısı pompalarıyla hem ısıtma hem de soğutma işlemi yapılabilmektedir. 

Güneş enerjisi de bir havuz ısıtma çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Fakat güneş enerjisi soğuk havalarda kullanılamadığı için ek bir tercih olarak kullanılmaktadır. 

Havuz bakımı konusunda sitemiz oldukça zengindir. Her türden havuz malzemeleri satış işlemi yapmaktayız. Ayrıcahavuz malzemeleri siparişlistenizi bize ulaşarak bildirebilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta