Havuzlarda Kışlık Bakım Nedir? Nasıl Yapılır?

Kış Bakım İlacı Ne İşe Yarar

Havuzlar, çoğu kişinin özellikle yaz aylarında insanların serinlemek, yüzmek, eğlenmek için kullandığı, betonarme veya çelikten yapılmış eğlence merkezleridir. Bunun yanında şehir süslemelerinde de en ilgi çeken ve talep edilen unsurlardandır. Havuz suları belediye şebeke sularından, kuyulardan veya göllerden elde edilebilir.

Havuzlarda Kirlilik

Birçok insanın sıcak havalarda diğer eğlencelere tercih ettikleri ve bu kadar yoğun kullanılan bu yapılar, doğal olarak kirliliğe de açık olurlar. Fiziksel ve biyolojik olarak ayrılan bu kirlilikler, hem havuzun kullanımı hem de çevre şartları sebebiyle oluşurlar. Havuzu kullananların geride bıraktıkları vücut sıvıları, saç telleri, rüzgâr yoluyla gelen toz, yaprak, çöp gibi maddeler özellikle kalabalık havuzlarda fazlasıyla mevcuttur. Ve bu kirlilik temizlenmediği takdirde, tifo, dizanteri, mantar enfeksiyonları ile göz, kulak, burun, boğaz ve deride meydana gelen enfeksiyonlar gibi çok ciddi hastalığa sebep olabilirler.

Havuzların Özellikleri

İç mekân ve dış mekân havuzları olmak üzere ikiye ayrılan havuzlar, yapım aşamasında büyük titizlik ister. Havuz yapımı sırasında kullanılan havuz malzemeleri her mevsime uygun, tüm hava şartlarına karşı dayanıklı olmalıdır. Ancak bu malzemeler ne kadar kaliteli, işçiliği ne kadar güzel ne olursa olsun, tüm havuzlar bakıma ihtiyaç duyar.

Özellikle kirliliğin giderilmesi için fiziksel ve kimyasal temizliğin aynı anda yapılması gereken havuzlar, yüzücülerin sağlıklı bir şekilde kullanması için hazır edilmek zorundadır. Bunun yanında havuz sahibini de masraftan kurtaracak çözümlerin bulunması gerekir. Elbette havuz kimyasalları kullanım sırasında kullanılan havuz malzemelerinin de büyük önemi vardır ancak havuzlarda masraf azaltmak için yapılacak bir diğer önemli hamle de mevsimsel bakımdır. Özellikle yaz mevsiminde sıkça kullanılan havuzlar, kış mevsiminde, soğuk hava şartları nedeniyle kullanılmazlar. Kullanılmayan havuzların, bir dahaki yaz mevsimi için hazırlanması ve bakımın yapılması için en doğru yöntem kış bakım ilacı olacaktır.

Kış Aylarında Havuzların Durumu

İstisnai durumlar dışında, yazlık sezon bitince havuzlar nadiren kullanılır. Kullanılmayan havuzların herhangi bir bakım veya onarıma ihtiyaç duymadığı şeklinde bir düşünce hakim olsa da bu yanlış bir düşüncedir. Havuz kullanılmıyor olabilir ancak buna rağmen bakımının yapılmasına devam edilmelidir.

Özellikle açık havuzların kışın bile dolu tutulması tavsiye edilir ve böylece havuz yüzeyi ve yapısının dış etkilere karşı daha kolay korunur.

Açık yüzme havuzlarında kışın yaşanan don olayları havuzun kaplamalarına büyük zarar verir.

Havuzlarda oluşan yosunlar hem suyun bulanıklaşmasına hem de mikrop ve bakterilere davetiye çıkarır.

Havuzlarda kireçlenmenin önüne geçmek büyük önem taşır.

Kış Bakım İlacı Özellikleri

  • Kullanımı oldukça kolay olan bu ilaç organik bazlı olup, sıvı şeklindedir.
  • Havuzunuzun duvarlarında ve tabanında ince bir katman oluşturarak kışın yaşanabilecek donmaları engeller.
  • Sürekli suyla kaplı olan havuzların yosun tutması tabii bir olaydır. Kış bakım ilacı yosun tutmasını engelleyerek daha temiz bir görünüm sağlar.
  • Havuzun metal parçalarında ve seramiklerinde oluşabilecek paslanmaların önüne geçer.
  • Mevsim boyunca havuzu kullanan kişilerden geriye kalan tükürük, dışkı, kıl, tüy, ter, yağ vb. artıklarla birlikte, doğa şartları sebebiyle oluşacak kirlenmelerin tutunarak yerleşmelerini engeller.
  • Havuzda oluşabilecek bakterileri engeller.
  • Her zaman kullanılan kimyasal havuz malzemeleri kullanılmasına gerek kalmaz.
  • Kış mevsimi boyunca filtre sisteminin daha az kullanılmasını sağlar.
  • Yazın başında yapılacak olan yaz bakımının daha zahmetsiz yapılmasını sağlar.
  • Maddi olarak ciddi bir tasarruf sağlar.

Kış Bakım İlacı Nasıl Kullanılır?

  • Mevsim boyunca havuz dibinde biriken her türlü madde iyice temizlenir.
  • Havuzun suyu boşaltılarak, boşaltma deliklerinin on santim aşağısına gelecek kadar sudan başka su bırakılmaz.
  • Kalan bu suyun PH değeri büyük önem taşır. Değerin (7,2 – 7,6) altına düşmediğinden ya da üstüne çıkmadığından emin olunmalıdır.
  • Her ay bir kereye mahsus olmak şartıyla, 100 m³ suya bir litre kış bakım ilacı eklenir.
  • Daha sonra bir kilo klor atılır.
  • Havuz pompaları yirmi dört saat boyunca çalışır halde bırakılmalıdır.
  • Kış soğukları beklenenden fazla ise, bu işlemler tekrarlanır.
  • Nihayetinde havuz yeterli büyüklükteki bir örtüyle kapatılarak, çeşitli etkilere karşı korunur.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta