Otantik Türk Hamamları

Otantik Türk Hamamları

Hamamlar sıcak su ve soğuk suyla yıkanmak için kullanılan yapılardır. Hamamların tarihi Romalılara kadar uzanır. Küller altında kalan Pompei şehrinin kalıntılarına bakıldığı zaman hamam sahip oldukları görülüyor. Türk hamamları Türk kültürünün değişmez bir parçası haline gelmiştir. Gelinler evlenmeden önce, kadınlar ve erkekler temizlenmek için yaşlılar dinlenmek için gittiği çeşitli kullanım amaçlarına sahip bir ortamdır. Çok çeşitli insanlar tarafından ortak olarak kullanılır.

Türk Hamamı Yapımı Nasıl Olmalıdır?

Türk hamamı yaparken en önemli faktör başlangıcından bitişine kadar her adımın dikkatli bir şekilde yapılmasında saklıdır. İster bireysel kullanım için olsun ister ticaret amaçlı olsun hamamın hem görselliğine hem de kalitesine çok özen gösterilmelidir. Kullanan kişilerde rahatlama hissi oluşturmalıdır ki kullanıcılar memnun kalsın. Yapım sırasında her türlü malzeme en kaliteli olanlardan tercih edilmelidir ki aksaklıklar yaşanmasın. Dikkat edilmediği takdirde gerek çalışmalar sırasında gerekse kullanım sırasında birçok problem yaşanabilir. Havalandırmanın yeterli düzeyde olması şarttır. Yoksa sağlıklı bir ortam oluşmayacaktır. Kullanıcıların temas edeceği yüzeyler için en önemli faktörler hijyen ve ısıtma sistemidir. Hamam içerisinde kullanılan mermerlerin birinci sınıf olması önemlidir. Ekonomik ve sağlam modeller tercih edilmelidir.

Türk Hamamının Özellikleri

Bir hamamın iyi yapılıp yapılmadığını anlamak aslında oldukça kolaydır. Dikkat edilmesi gereken belli başlı unsurlar vardır. Gereken faktörlere dikkat edilirse uzun süre kullanılan sağlam bir Türk hamamı elde edilir. Hamamın yapısı sert olmalıdır. Kullanılan derzin seviyesi az olmalıdır. Kullanılan mermer gözeneksiz olarak tercih edilmelidir. Su kanallarının yeri çok önemlidir. Suyun tahliye olmasını sağlayacak şekilde yerleştirilmelidir. Mermerin yapısı dinlendirici olmalı yorucu renk ve desenlerden uzak durulmalıdır. Mermerlerin ısıtması iyi olmalıdır. Kurlar arasında ki mesafe dikkatli bir şekilde ayarlanmalıdır. Musluk kurnadan yeteri kadar yüksek olmalıdır. Çok yüksek olan ya da çok alçak olan kurna fonksiyonsuz olacaktır. Hamamın en sıcak yeri göbek taşı olmalıdır. Havalandırma sistemi iyi olmalıdır ki içeride ki hava boğucu bir hal almasın.


Türk Hamamlarının Isıtması

Türk hamamı yapımı sırasında iki tane ısıtma sistemi kullanılır. Bunlar, sıcak su ile ısıtma ve elektrik ile ısıtmadır. Sıcak su ile ısıtmanın maliyeti daha düşüktür. Maliyetinin düşük olması sebebiyle daha çok otel ve sosyal tesislerde kullanılır. Sıcak su ile ısıtma sisteminde borular hamamın her yerine ulaştırılır. Yüksek sıcaklıkla beraber borular vasıtasıyla hamam kolayca ısıtılır. Elektrikli ısıtma sisteminde ise sıcak suyun bulunmadığı tesislerde ve bireysel kullanım için yapılmış hamamlarda tercih ediliyor. Bu sistemin en büyük avantajı hamamın sürekli ısıtılması gerekmez. Kullanmadan önce açmak yeterli olacaktır.

Hamamların Faydaları

Hamamlar uzun süre kalınmadığı takdirde vücut temizliği için çok uygundur. Su ve sabun kullanılarak yapılan temizlik sayesinde vücudun kirlerden arınması sağlanıyor. Isı sayesinde yumuşayan deriden kirlerin ve ölü derinin uzaklaştırılması çok daha kolay oluyor. Kese dediğimiz bezle vücudun ovalanması ile hem deriyi temizlemek hem de masaj özelliği olduğu için kan dolaşımını harekete geçirmek mümkündür. Hamamların içerisi çok sıcak olduğu için dışarısı içeriye göre oldukça soğuktur. Bu yüzden ani sıcaklık değişimlerinden kaçınmakta fayda vardır. Uzun süre sıcakta kalmakta sağlık problemi olan kişiler için çok sakıncalıdır. Hamamlar stresi azaltır ve insanın gevşeyip rahatlamasını sağlar. Kas gerginliklerini giderir ve ağrıları azaltarak eklemleri rahatlatır. Kan dolaşımını sıcak hava sayesinde arttırır. Sinüs tıkanıklığı olan kişilerin biraz olsun rahatlamasını sağlar. İçerisinde bulunan nemli hava sayesinde cilde tazelik ve canlılık katar. Vücudun toksinlerden arındırılıp temizlenmesi için idealdir. Terleme sayesinde vücuttan kötü bileşenlerin atılması sağlanır. Gözenekler açılır ve deri daha rahat nefes alır.

Hamam Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamamları hem sağlıklı olması hem de uzun vadede kullanmak için bazı kurallara uyulması gerekir. Vücuttaki tüm takıların çıkarılıp bırakılması gerekir. Metal sıcaklıkla beraber ciltte tahriş ve kızarıklığa sebep olabilir. Kontak lens kullanıyorsanız hamam girmeden önce çıkarılmasında fayda vardır. Mideniz rahatsız olabileceği için tıka basa yemek yiyip hamama girmek önerilmez. Bunun yanı sıra tam tersini yapıp boş mideyle hamama girmeyin. Bu seferde yüksek sıcaklık başınızın dönmesine ve bayılmanıza sebep olabilir. Temizliğe dikkat edilmelidir.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta