Sauna Lambiri Nedir Nasıl Yapılır?

Sauna Lambırı Nedir? Nasıl Yapılır?

Sauna ahşap kullanılarak yapılan ve içerisin de sıcak ve kuru havanın bulunduğu sıcak hava banyosuna sauna denilmektedir. Sauna odalarının birçok modeli ve sauna lambiri çeşidi bulunmaktadır. Sauna odaları kullanım alanına ve kullanıcı kişi sayısına göre modelleri kullanım amacına göre değişiklik göstermektedir. Sauna odaları çeşitleri ise kişisel sauna, aile saunası ve karışık sauna olmak üzere 3 farklı sauna çeşidi bulunmaktadır. Sauna sıcak hava duş odaları evimiz de bulunan duşlardan oldukça değişiktir. Sauna sıcak hava duş odaları 60 ila 70 derece sıcaklıklar arasında sabit tutularak sauna odasına giren kişinin 10 dakika içerisin de vücut terletilerek temizlenmesi hedeflenmektedir.

Sauna Nasıl Yapılır?

Sauna yapımıiçin ilk olarak sauna yapacağınız zeminin düz ve beton kullanılarak yapılmış olması gerekmektedir. Sauna yapılacak alanının zemini de fayans olmalı, değilse yaptırılmalıdır. Ayrıca sauna odası yapılacak bölge kesinlikler nemli veya rutubetli olmaması gerekiyor. Sauna sıcak duş odasını alçı pan, beto pan ve ahşap tan yapılma odalara yapılmaması gerekmektedir. Bunların yanı sıra sauna dan çıkan kişiler terli oldukları için saunadan çıktıktan sonra duş almaları gerekmektedir. Bu sebepten dolayı sauna odalarının çıkışına en yakın bölgeye duş alanları yapılmalı ve duş alanları saunanın çıkışı arasındaki yürüme mesafesi minimum seviyede olmalıdır.

Sauna Ölçüleri

Sauna yapımın da kullanılacak ölçüler saunanın kullanıcı sayısına göre değişiklik göstermektedir. Kullanıcı kitlesi göz önüne alınarak saunanın ebatları ve yapında kullanılacak malzemeler hesaplanıp temin edilir. Kişisel olarak yapılan saunalar 1m² ölçütlerine sahiptir. Aileler için yapılacak olan sauna odaları ise 4² ölçütlerine sahiptir. Aile sauna odalarının yükseklik mesafesi ise 2.30 santimetredir. Kaplıcalar ve hamamlar da bulunan sauna odaların da ise 6² ölçüye sahip olmalı, 2.50 yüksekliği de sahip olması gerekmektedir. Ancak saunanın kullanıcı sayısına göre bu ölçütler 30²lik bir alana kadar çıkabilir.

Saunada Kullanılan Malzemeler

Savuna odasın da kullanılacak olan ağaçlar ve ahşaplar ısı ya ve neme çok dayanıklı ağaçlardan seçilmelidir. Sauna yapımına en uygun ağaç türleri ise muadil ve köknar ağaçlarıdır. Sauna yapımın da kullanılan ahşap ölçüleri 5x5 ya da 5x10 ölçülerine sahip zeminden tavana kadar uzana bilen tek parçadan oluşması gerekmektedir. Sauna odasın da kullanılacak olan lambiri ve ahşabın budaksız olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca sauna yapın da kullanılacak olan ağaçların ise reçine bırakmayan ağaçlardan seçilmesi de sauna yapımı için oldukça önemli bir detaydır. Bu durum için en uygun olan ağaçlar ise Kanada Çamı, Finlandiya Ladini ve Kaliforniya kızıl sediri sauna için en uygun ağaç türleri arasında bulunmaktadır.

Sauna Isı ve Ses Yalıtımı

Sauna yapında kullanılan ağaçlar ve malzemeler kadar dıştan yapılan sauna yalıtımı da oldukça büyük önem arz etmektedir. Sauna odasındaki ısı ve nemi en iyi şekil de korumak için saunanın dışı kısmından yapılacak olan yalıtım işlemi ile sauna odasındaki ısı ve nem iyi bir şekilde koruna bilir. Yalıtım da ise 5 cm kalınlığa sahip olan folyolu cam yün kullanılmalıdır. Ayrıca ahşap lambri ve ahşap kargaslar strafor yapıştırılarak ısı yalıtımının yanı sıra ses yalıtımı da sağlanabilir.

Sauna Ekipmanları

Sauna yapımın da kullanılan malzemeler kadar sauna içerisin de kullanılan ekipmanlar da sauna yapımda oldukça önemli bir yeri bulunmaktadır. Sauna da bulunan oturma bölümü reçine siz ve ısı tutmayan ağaçlardan yapılmalıdır. Sauna da kullanılacak olan diğer sauna ekipmanları ise paspaslar ve oturma gurupları saunanın konforunu büyük oranda etki etmektedir. Bunların yanı sıra sauna da oturma bölümleri 2 katlı ve 3 katlı olarak tasarlanmaktadır. Saunada kullanılacak pas pasların kullanışlı olması açısından kolay temizlenebilir olması gerekmektedir.

Sauna Temizliği

Sauna yapılış aşamasın da kolay temizlene bilir bir şekilde tasarlanmalıdır. Saunanın zemin kısmı en az haftada bir kez olmak üzere sık sık temizlenmelidir. Aksi takdirde sauna zeminin de biriken su zaman içerisin de kokuya sebep olabilir ve bu durum sauna kullanıcıları rahatsız edecektir. Saunanın ahşap ve lambir kısımlarda da hafta da bir kez bakteri, mikrop ve mantara karşı dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta