Yosun Tutan Havuz Nasıl Temizlenir?

Yosun Tutan Havuz Nasıl Temizlenir

Yosun, doğal yollarla oluşsa da özellikle havuzlarda çok da hoş bir görüntü ortaya çıkarmaz. Bu nedenle de havuzların sürekli bakım altında tutulması gerekmektedir. Ancak, bazı doğal ve çevresel faktörler nedeniyle havuzlar yosun tutabilmektedir. Yosunların temizlenmesinden çok bir daha oluşmaması için de önlemler alınması gerekmektedir. Özellikle müstakil ev bahçelerinde olan yosun tutmuş havuzlarla ilgili mülk sahipleriyosun tutan havuz nasıl temizlenirdiye merak etmektedir.

 Havuzlar Neden Yosun Tutar?

 Öncelikle şu bilinmelidir ki havuzda çıkan yosunların sağlığa zararları bulunmamaktadır. Ancak hoş olmayan bir görüntünün ortaya çıkması nedeniyle de yosunlarla sıkı bir mücadele etmek gerekmektedir. Yosunların tek bir tanesinin bile havuza düşmesi, çoğalarak üremesi ve genişlemesine yeterlidir. Yosunlar kuruduğunda havaya karışması ile havuzlara girebilmektedir. Havuzda çıkan yosunlar yeşil yosun olarak bilinen zararsız çeşididir.

 Havuzlardan Yosun Nasıl Temizlenir?

 Havuzlarda yosunun temizlenmesi tekrar oluşmaması adına önemli bir işlemdir. Bu nedenle de havuz yosunu temizleme işlemlerinin titizlikle yapılması gerekmektedir. Havuzlarda yosunların temizlenmesi bir planlama ve süreç içerisinde yapılmalıdır. Bu süreçler ise şu şekildedir;

 - Öncelikle bir havuz kepçesi ile su yüzüne çıkan pislikler temizlenmelidir. Bu pisliklerin temizlenmesi dipte duran yosunların görülmesine yardımcı olmaktadır.

 - Havuzun yüzeysel kirleri alınmasının ardından PH değerleri kontrol edilmelidir. Eğer PH değeri olması gerektiği gibi değilse, ideal oranına getirilmelidir.

 - En önemli aşama PH değerinin kontrol edilmesinin ardından başlamaktadır.

 - Yosunların karşı koyamadığı tek kimyasal (havuzlar için) klordur. Havuza büyüklüğüne göre klorlama işlemi yapılmalıdır. Havuzlarda klorlama yosunlaşmayı engellemektedir. Temel klorlama işleminin ardından şok klorlama denilen işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Şok klorlama, havuz kepçesi veya filtre ile ayırt edilemeyen tüm yosun parçalarının yok olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de klorlamanın ardından mutlaka şok klorlama işlemi yapılmalıdır. Şok klorlama yapılmazsa yosun taneleri suyun içinde kaldığı için yapılan tüm işlemler bir fayda sağlamazlar.

 - Klorlama işleminin ardından pompa 24 saat süre ile çalışmalıdır. Bu işlem yapılmasının ardından pompanın çalıştırılması havuzun döngüsünün yerine gelmesi için oldukça önemlidir.

 - Havuzun pompası çalışır durumdayken bir kaç kez daha temizleme işlemi yapılması gerekmektedir. Havuzun berraklığının tesis edilmesi için çok klorlama işleminin ardından temizlenmesi yüzeye çıkan kirlerden arındırılması için oldukça önemlidir.

 - Ardından havuz belli bir süre geçtikten sonra kullanmaya hazır hale gelecektir.

 Havuzlarda Yosunlanma Nasıl Engellenir?

 Tüm bu işlemlerin kalıcı olabilmesi için ise havuzun yosunlanmaya karşı önleminin alınmış olması gerekmektedir. Öncelikle havuzların tam anlamıyla kullanılmalarının başlamasından önce derz işlemi verilen genel tüm bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu bakım işlemi yapılmadan havuzlar kullanıma açılmamalıdır. Yine kullanılmadan önce havuz suyunun boşaltılarak yüzeylerine yosun önleyici sürülmelidir.

 Yosun önleyici kuruduktan sonra havuz yüzeyin tüm bakımlarının yapılması ile tekrardan kontrollü bir şekilde su ile doldurulmalıdır. Ayrıca yosun önleyici sadece bir kere uygulanmamalı kullanım süresi içerisinde bir kaç kez daha bu işlem tekrarlanmalıdır. Havuzun klor seviyesi ise sürekli kontrol altında tutulmalı ve belirlenen seviyelerin altına düşmemelidir.

 Havuzda Yosunlanma Ne Gibi Sorunlar Oluşturur?

 ​Havuzlarda yosunlanma her şeyden önce çok çirkin bir görüntüye sebebiyet vermektedir. Bazı kişilerin deniz bitkilerine karşı alerjisi bulunmaktadır. Bu nedenle de yosunlu havuzları kullanan insanlarda kaşıntı kızarıklık gibi deri rahatsızlıkları ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında yosunların herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Yosunlu havuzlar klor ihtiyacını arttırmaktadır. Klor ihtiyacının artması ise ekstra bir maliyeti de beraberinde getirmektedir. Filtre sistemlerinin tıkanması da yine başka bir maliyeti gerektirmektedir.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta