Yüzme Havuzu Tasarımı ve Boyutları (S.S.S)

Yüzme Havuzu Tasarımı ve Boyutları

Evinizin bahçesine bir yüzme havuzu yaptırmaya karar verdiniz ama nereden başlamanız gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz. Özellikle beton havuz tercih edildiği zaman havuzun yapımcısı ile görüşüm geniş kapsamlı bir bilgi almak gereklidir. Bu bilgi alışverişi sırasında tercih edilecek tasarıma ve kullanılacak inşaat malzemelerine birlikte karar verebilirsiniz.

Başlangıçta sorulması gereken en önemli üç soru şu şekildedir: Havuz ne kadar büyük olacak? Havuz ne kadar derin olacak? Havuzun şekli nasıl olacak?

Yaşam tarzınıza ve evinize uygun bir havuz yaptırmak istiyorsanız bu soruları yanıtlamanız gerekmektedir. Bunun en önemli nedeni havuz boyutu, havuz derinliği ve havuz şekli gibi kriterleri belirledikten sonra ihtiyacınız olan en doğru havuzu seçebilecek olmanızdır.

Beton havuzun boyut, derinlik ve şekil için en fazla esnekliği sunan havuz türü olduğunu unutmamalısınız. Havuz yapımcısının elinde bulunan tüm yaratıcı tasarımlardan faydalanma yoluna gitmek için yukarıda bahsedilen en önemli üç soruya en kısa sürede cevap bulmanız gerekmektedir.

1. Havuzun Boyutu Ne Olmalı?

Havuzunuz için doğru boyutu seçmeniz üç önemli kritere bağlıdır: planlanan havuz kullanım şekli, projenin bütçesi ve kullanılabilir açık alan. İstediğiniz dekoratif ve diğer fonksiyonel özelliklerin sayısı ve türü de bu kriterlere etki edebilecektir.

Öncelikle, havuzu kimin nasıl kullanacağını düşünmeniz gerekmektedir. Çocuğunuz var mı? Kaç tane çocuğa sahipsiniz? Daha fazla çocuk yapmak istiyor musunuz? Çocuklar kaç yaşındalar? Bu sorulara cevap vererek başlamak en doğru tercih olacaktır.

Küçük çocuklar arka bahçenizde yer alan havuzu kullanma konusunda çok daha isteklidirler. Lise yıllarına geçiş yaptıklarında arkadaşlarıyla takılmak dışında havuzu kullanımı azaltma yoluna gitmektedirler. Elbette bu durum çocuktan çocuğa göre değişiklik gösterebilmektedir.

Sizinle birlikte yaşayan daha yaşlı bir aile üyeniz var mı? Bu kişilerin nazik, düşük etkili su egzersizleri yapmaktan hoşlanacaklarını düşünüyor musunuz?

Evde yaşayan bireylerden herhangi birisinde hareketlilik problemleri var mı? Eğer varsa, suya erişim için rampa yerine daha eğimli bir giriş tercih etmeniz gerekmektedir. Kumsal tarzı havuz girişi ilave uzunluk gerektireceği için bu durum havuzun büyüklüğü için verilecek nihai kararı etkileyebilecektir.

Ardından ise normal havuz kullanıcılarını düşünmeniz gerekmektedir. Bu kişiler sahip olacağınız havuzu düzenli olarak nasıl kullanacaklar? Havuzu kullanırken spor, terapi veya bunun gibi hangi faaliyetler gerçekleştirilecek? Bu sorulara çeşitli cevaplar bulmalısınız.

Örneğin, arka bahçenizde yer alan havuzda eğlence anlamında neler yapacağınızı düşünmelisiniz. Çocuklarınızı yüzmeye davet edecek misiniz? Çocuklar, yetişkinler veya herkes için düzenli olarak büyük havuz partileri gerçekleştirmeyi düşünüyor musunuz?

Havuz için belirlenmiş olan güverte kısmında güneşlenip aynı zamanda ıslanmayı tercih etmeniz durumunda serinlemek için suya dalış yapabileceğin boyutlar sizin için yeterli olacaktır. Bu durumda daha küçük boyutları tercih edebilirsiniz.

Siz veya aileniz daha yüksek enerji gerektiren fiziksel egzersizler gerçekleştirmek istiyor musunuz? Bu durumda egzersiz ve oyun için daha büyük bir oyun alanı isteyebilirsiniz. Dilerseniz havuza voleybol ağı dahi ekleyebilme şansına sahip olabilirsiniz. Eğer yüzme havuzunda buna benzer planlarınız varsa bu durum minimum havuz uzunluğu konusunda vereceğiniz kararı etkileyecektir.

Tüm bunlara ek olarak planlı kullanım çerçevesi içerisinde havuz aksesuarlarının, işlevsel elemanların ve dekoratif özelliklerin neler olduğunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Özelliklerin boyutları etkileme durumunu gözden geçirmek için güvenlik ihtiyaçlarına ve yasalara uygun durumlara göz atmalısınız. Bir havuzun uzunluğu minimum 10 metre civarında olması gerekmektedir. Bu uzunluk bazı sığ uçlar için yeterli alan ve derin uca geçiş imkanı sağlamaktadır.

Buna rağmen, kaya şelalesi veya şezlonglar gibi geniş bir bronzlaşma çıkıntısı ihtiyacınız varsa bu iki özellik boş alan için yarışacaktır. Bu yüzden belirlemiş olduğunuz bu tür aksesuarlar veya nitelikler ile havuzunuz arasında uyum olmasını istiyorsanız yaptıracağınız havuzun biraz daha büyük olması gerekebilecektir.

Yaptıracağınız havuzun boyutları için diğer bir belirleyici etken ise havuza ayırmak isteyebileceğiniz alan miktarıdır. Eğer bolca yeriniz varsa havuzun boyutunda daha özgür davranabilirsiniz. Alan darsa veya açık hava alanlarını açık mutfak veya çimenli çocuk oyun alanı gibi diğer olanaklar için korumak istiyorsanız daha bütünsel bir tasarım tercih edebilirsiniz.

Kararınızı şekillendirecek bir diğer önemli durum ise bütçeniz olacaktır. Havuz yaptırırken harcama yapmayı düşündüğünüz miktar ne kadardır? Her havuz temel inşaat maliyetleri gerektirmektedir. Ancak, projenin fiyatı havuzun boyutuna göre artış gösterebilmektedir.

Dolayısıyla, bütçeniz sınırlı durumdaysa havuzda yer alabilecek diğer özelliklerin ne işe yaradığını öğrenmek çok daha doğru olacaktır. Bu özelliklere göre daha büyük boyutların ve estetik eklemelerin gerekli olup olmadığına karar vermeniz gerekmektedir.

Havuz yapımcınız çeşitli özellikler ve inşaat planını hesaba katarak sözleşme tutarını gözden geçirme yoluna gidecektir. Havuzun ne boyutlarda olması gerektiğini tam anlamıyla belirlemek istiyorsanız havuz yapımcınız ile görüşmeli ve bütçenize en uygun tercihi yapmalısınız.

2. Havuzun Derinliği Ne Olmalı?

Geçmişe doğru gidildiğinde evlerin arka bahçelerinde tercih edilen havuzlar bir tarafında derin bir uca geçiş diğer tarafında ise sığ bir uç yer alacak şekilde oluşturulmaktaydı. Sığ bölüm tipik olarak ortalama 1 metre derinliğinde, derin uç ise 1.5 metre ile 2.5 metre arasındaki bir derinlikte olmaktaydı.

Derin son yapılandırmaların artış göstermesiyle önceki dönemlerde tercih edilen havuz yapılandırmaları popülerliğini yitirmiştir. Bugünlerde en favori seçenek her bir uçta sığ bir alan ve ortada daha derin bir bölüm içermektedir. Bu merkezin derin sonu ise yaklaşık 1.5 metre derinlikte olmaktadır. Bu yaklaşımla özellikle çocukların suyun içinde ayakta kalabildikleri daha kullanışlı bir alan elde edilebilmektedir.

Derinlik konusunda tercih edilen bir diğer yöntem ise kapalı sığ uç yaklaşımıdır. Örneğin, L şeklindeki bir havuzda derin ucu L'nin uzun bacağının bir tarafında inşa edildiğini düşünebilirsiniz. Kısa bacakta ise bir başkası yüzerken kullanılabilecek bir oyun alanı oluşturmak adına sığ alan tercihi yapılmaktadır.

Tıpkı büyüklükte olduğu gibi havuzun derinliği sizin ve ailenizin su oyun alanınızı nasıl kullanacağınıza bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu konuda değerlendirmeniz gereken belli başlı değişkenler bulunmaktadır. Küçük çocuklar için oyun alanı, egzersiz alanı, havuz oyunları, dalış alanları ve serinleme alanları gibi kriterleri göz önünde bulundurularak derinliğin ne olacağına karar verilmelidir.

Daha derin bir havuzun daha fazla su tutacağı ve bunun bakım maliyetlerini yükselteceği unutulmamalıdır. Suyu düzenli olarak ısıtmayı planlıyorsanız bu gerçekten oldukça zor olabilecektir. Buna ek olarak yüzme ortamını sterilize etmek için daha uzun süreli filtreleme gerektiğini unutmamalısınız. Havuzun derinliğini belirlerken havuz yapımcısıyla birlikte tüm bu kriterleri görüşmeniz gerekmektedir.

3. Havuzun Şekli Nasıl Olmalı?

Beton havuzların en büyük özellikleri çok yönlü olmaları ve size istediğiniz tarzda bir havuz şeklini elde etme konusunda yardımcı olmalarıdır. Çok çeşitli şekillerden yararlanabilirsiniz. Bulut tarzı, oval tarz, 8 şeklinde havuz, L havuz, T havuz, dikdörtgen havuz, geometrik diğer havuz şekilleri ve kıvrımlı serbest formlar gibi çok farklı tercihlerde bulunabilirsiniz. Havuz yapımcınız kendi zevkinize uygun en doğru şekli sizin için hayata geçirebilecektir.

Sabit olan şekillere ek olarak tamamen kendinize ait bir şekille havuz inşa ettirmeyi başarabilirsiniz. Havuz yapımcınız ile anlaşarak karmaşık geometrik çizgilerin bir arada olduğu karışık bir havuz tasarımı ortaya koyabilirsiniz. Bu konuda havuz yapımını yaptıracağınız yerin önceki çalışmalarına göz atarak onları ilham kaynağı olarak değerlendirebilirsiniz.

Havuz şeklini seçerken kullanacağınız havuzun son görünümünü ve arka bahçenizdeki durumunu hayal etmeye çalışmalısınız. Havuzunuz için belirleyeceğiniz şekil havuzu nasıl kullanacağınızı etkileyebilecek önemli kriterlerden birisi olacaktır.

Örneğin, bazı şekiller havuz boyunca düz bir şekilde yüzmeyi zorlaştıracak ve dönüşler yapmanıza neden olabilecektir. Havuz şekli havuzun toplam alanını etkileyebilecek niteliktedir. Buna ek olarak proje maliyetinin değişmesini sağlayabilecektir. Kullanacağınız havuza bir SPA dahil etmek istiyorsanız bu durum havuz şeklini önemli ölçüde etkileyecektir.

Bazı şekiller daha fazla alan gerektirmektedir. Genel olarak kavisli olan en uygun maliyetli seçeneği oluşturmaktadır. Bu tür tasarımlar havuzunuzda yer alan oyun alanının çok daha geniş olmasını sağlamaktadır. Böylece yemek masası veya açık mutfak gibi diğer arka bahçe unsurlarına daha fazla kullanım alanı bırakmayı başarabilirsiniz.

Seçeneklerinizi tek tek elemek için daha genel olan şekillerin yer aldığı kategoriyle başlamalısınız. 8 şekli veya bulut şekli gibi yuvarlatılmış şekillerde yer alan yumuşak ve akıcı hissi tercih edip etmeyeceğinize karar vermelisiniz. Belki daha şık, açısal olarak geometrik olan şekiller estetik görüşünüze daha fazla hitap edebilecektir. Belki evinizin geleneksel mimarisini tamamlayacak şekilde seçimler yapabilirsiniz.

Havuz tasarımcınız çekici bulduğunuz şekilleri anladığında onları havuza sığdırmak veya derinlik dahil olmak üzere hedeflerinizi karşılamak için geleneksel havuz tasarımlarını değiştirme konusunda size yardımcı olabilecektir.

Ayrıca, çocuklarınız için sığ bir oyun alanı gibi fonksiyonel hedefleriniz varsa bunları havuza entegre etmek için tasarımcınız ile fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Buna ek olarak, belirli bir şeklin neden işe yaramadığını veya niçin sizin ihtiyaçlarınızı karşılamayacağını yine havuz yapımcısından öğrenebilirsiniz. Belki alternatif dekoratif özellikleri barındırmak için çeşitli farklı çözümlere sahip olabilirsiniz.

Özel şekiller veya şekillerde yapılan değişiklikler arka bahçenizde inşa edilmesi zor gözüken bir havuzun daha kolay bir şekilde inşa edilmesini sağlayabilecektir. Arka bahçeniz oldukça küçükse veya yanında bitişik bir avlu yer alıyorsa bu durumda havuzu sığdırmak için benzersiz bir L tipi havuz şekli geliştirilerek size sunulabilecektir.

Bu nedenle her zaman aklınızda bulundurmanız gereken bir durum vardır. Standart bir şekil seçebilir veya yalnızca gereksinimlerinizi karşılayacak bir stil tercihine gidebilirsiniz. Sizin için en ideal başlangıç noktası ne olacaksa onu tercih etmelisiniz.

Burada yer alan faktörleri incelerken bazı başlangıç tercihlerinin planlarınızı etkileyebileceğini unutmamalısınız. Diğer bir ifadeyle ilk seçiminizi ihtiyaçlarınız doğrultusunda farklı bir tercihle değiştirme yoluna gidebilirsiniz. Örneğin, arka bahçenizde daha fazla alan yer almasını istiyorsanız havuz uzunluğunu ortalama düzeyde tutabilirsiniz. Daha sonra çocuklarınız isteği doğrultusunda büyük bir su kaydırağı ekleyebilirsiniz. Ancak bunu yapabilmek için havuzun boyutunda daha büyük tercihlere gitmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Boyut, şekil ve derinlik seçimleri gelecekte yapacağınız diğer seçenekler için zemin hazırlamaktadır. Bu önemli unsurları dikkatli bir şekilde değerlendirmek için zaman ayırmalı ve bizimle iletişime geçerek bu konuda detaylı bilgi edinmeye çalışmalısınız. Böylece yıllarca eğlence ve rahatlama için kullanacağınız hayallerinizdeki havuza kavuşabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta