Havuz Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Havuz Bakımı Nasıl Olmalıdır

Havuz belirli sebeplerden dolayı insanların sık sık kullandığı bir eğlence ve serinleme aracıdır. Doğa da ki gibi kendi kendini temizleme özelliği olmadığı için çok dikkat edilmesi gereken bir çok husus vardır çünkü kimyevi olarak temizlenmeyen havuzlarda insanların sağlığı açısından bir çok risk oluşturabilecek durumlar ortaya çıkmaktadır. Havuz bakımı nasıl yapılmalı sorusuna gelecek olursak ,kendi içinde belirli rutini olan kurallarla havuzlarınızı rahatlıkla temizleyebilirsiniz. Havuz bakımı için günlük ya da haftalık zaman aralıkları içinde düzenli temizleme şarttır.

Havuz bakımı için neler kullanılır?

Berrak bir su bir havuzun temiz olduğunu gösteren en önemli kıstaslardan biridir. Bu berraklığı sağlayabilmek için belirli maddeler bulunmaktadır. Havuz bakımı için neler kullanılmalıdır sorusuna vereceğimiz cevap klor ve ozon olacaktır. Klor ve ozon filtreleme ve temizleme için havuzlarda kullanılan kimyasal malzemelerdir. Klor ve ozon ile birlikte filtreleme sistemi kurulmalıdır. Kurulan bu sistem sayesinde saç telleri ve benzeri problemler ortadan kalkacaktır. Hiç kimse suyu berrak olamayan ,içinde saç telleri olan bir havuza girmek istemez. Bakımları yapılmayan havuz kirli görünecek ve kullanılmak için tercih edilmeyecektir.

Havuz bakımında hijyen nasıl sağlanır?

Hijyen hayatımızın en önemli olmazsa olmaz kurallarından biridir. Hijyenik olmayan bir havuz kötü kokular yayacaktır, böyle bir havuzda yüzerseniz çok büyük oranla sağlınız ile ilgili risk faktörleri ile karşılaşacaksınız. Kişisel olarak bir havuzunuz yoksa bir işletmeyseniz mutlaka havuz bakımını belgelemeniz gerekmektedir. Havuz bakımı belgelenmeyen bir işletme müşterisine asla güven vermez, klor miktarı, hijyen miktarı mutlaka görünmek zorundadır. Havuz bakımında hijyen nasıl sağlanır sorusuna cevabımız sağlık bakanlığından ve sağlık müdürlükleri tüzüğü ile bir yönetmelik belgesi gönderilmektedir. Bu yönetmelikler o işletmeye gelen tüm müşterilerin kolayca görebileceği bir yere asılmak zorundadır. Filtreleme yöntemi bazı noktalarda ve uzun periyodlarda yeterli kalmayabilir bu nokta da havuz zaman zaman boşaltılmalı ve suyun tekrar doldurulması gerekmektedir. Devir daim yöntemi bir süre sonra suyun oksijenini bitirecektir. o yüzden yeni bir su doldurma işlemi yapılarak suyun tazelenmesi sağlanır. Hijyenik olması açışımdan filtreleri gün boyunca kontrol etmeniz ve gerekli durumlarda ters yıkama tekniğini kullanarak temizlenmelidir. Ph değerinin ideal seviyesini mutlaka kontrol etmelisiniz bu da havuz bakımı için önemli detaylardan biridir.

Adım Adım Havuz Temizleme

Yüzme havuzları birçok kişi tarafından kullanıldığı için havuzların hijyeninden her zaman emin olunamamaktadır. Kullanıcılar bazı hijyen kurallarına uymazlarsa ve havuz suyu uygun şekilde dezenfekte edilmezse havuz kaynaklı orta kulak iltihabı, mantar gibi hastalıklar ortaya çıkabilir. Havuza mikrop girmemesi için nelere dikkat edilmeli gibi soruların cevaplanması önemlidir.

Havuzların temizlenmesinde kullanılan bazı malzemeler vardır. Bunlar:

  • Klor
  • Bromin

Klor ve bromin havuzda oluşabilecek bakterilere engel olur ve havuz suyunun dezenfekte edilmesini sağlar. Fakat havuz temizliği için sadece bu iki kimyasal yeterli değildir. Bu kimyasallar mikrop ve bakterilere engel olsa da yosun, böcek veya havuza düşen pisliklerin temizlenmesini sağlayamazlar. Bu nedenle havuz düzenli olarak temizlenmeli, gerekirse havuz tamamen boşaltılıp iyice temizlendikten sonra tekrar doldurulup kimyasal maddelerle dezenfekte edilmelidir.

Havuza düşen pislikleri, yaprakları, böcekleri ve benzeri şeyleri almak için fileli havuz sopaları vardır. Bu sopalar ayarlanabilir olmaları sayesinde havuz ne kadar derin veya ne kadar büyük olursa olsun en uzağa bile erişmeyi sağlarlar. Havuzda bulunan pislikler bu filelere takılır ve böylece havuza ait olmayan maddeler temizlenmiş olur.

Klor ve ozon gibi havuz suyunu dezenfekte eden kimyasallar, havuzdaki deri döküntüsü ve saç gibi maddeleri temizlemez. Bu nedenle havuz suyunun düzenli olarak filtreden akması gerekir. Suyun berraklığı, ne kadar temiz olduğunun bir göstergesidir. Kimyasal maddeler ve filtre burada kısa vadede yardımcı olur, ancak uzun vadede bu temizlik pek uzun sürmez. Bazen bu yöntem de işe yaramayabilir. Çünkü havuzun dibinde ve yanlarında oluşan istenmeyen bakteri plağının temizlenmesi gerekir.

Havuz periyodik olarak boşaltılarak ve ekipmanlarla temizlendikten sonra tekrar doldurulur. Havuz filtreleri havuzun genişliğine ve kullanılacak kişi sayısına göre kontrol edilmelidir. Filtredeki kıl tutucu, kıl veya benzeri gibi maddeler içeriyorsa haftada iki kez açılıp boşaltılmalıdır.

Havuzu olan kişiler veya kurumlar için havuzu temizlemek için PH düşürücü, klor, yosun sökücü ve sıvı aglomera olmak üzere 4 ana madde her zaman hazır bulundurulmalıdır. PH düşerse, bakteri üreme riski artar. Birçok insan havuzu temizlemek için şart olan kloru sevmez, klorun tehlikeli olduğunu düşünür ve havuza girmekten çekinir. Klor su ile karıştırılıp çözündüğünde insan sağlığına zarar vermez. Tek sorun, toz veya tabletin insan derisi ile doğrudan etkileşimi nedeniyle tahrişe neden olmasıdır. Birçok havuz sahibi bu sorunu kendilerine sunulan yosun gidericilerle çözmektedir. Kapalı havuzlarda nadiren görülmesine rağmen, sıvı toplayıcılarla kum filtresinin içine doğru kaydırarak açık havuzlarda görülme olasılığı daha yüksek olan küçük döküntülerin tutulmasını sağlar. Böylelikle havuzlar çok daha berrak ve temiz görünür.


Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta