Havuz Pompalarının Çalışma Prensibi Nedir?

Havuz Pompalarının Çalışma Prensibi Nedir

Havuzların sisteminin nasıl çalıştığı hakkında birçok bilgi bulmak mümkündür. Ancak tam olarak nasıl çalıştığına dair kimse tatmin edici bilgiyi verememektedir. Havuzların çalışma prensibi oldukça basittir. Basit bir mantığa dayana su devir daimi ve pompalama sistemi ile çalışmaktadır. Bunların yanı sıra dezenfekte işlemleri ve kirli su atımı gibi küçük detaylar bulunmaktadır. Havuz çalışma sistemini anlamak ve havuzdan daha fazla zevk almak için çalışma prensibini öğrenmek sizlere daha fazla heyecan verecektir. Havuz ömrünü ve verimliliğini artırmak için kullanımını ve işleyişini bilmek oldukça önemlidir. Havuz pompalarının kurulumundan bakımını kadar her şey profesyonel ekipler tarafından yapılmalıdır.

Havuz İçerisinde Kullanılan Malzemeler

Masaj havuzu, skimmer ( taşmalı modellerde bulunmaz ), seviye kontrolü, drenaj, pompa, filtre, ısı pompası, dezenfeksiyon, ışıklandırma, ışık bağlantı kutusu, emiş otomatik havuz robotu, booster pompa ( vakum temizleyiciler için ), elektrik Panosu ve bunların yanı sıra çevre düzenlemesinde kullanılabilecek birçok ürün bulunmaktadır. Aydınlatma ve peyzaj için ayrıca gerekli olan malzemeler bulunmaktadır. Havuz malzemeleri genel olarak havuz yapısına ve ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir.

Su Devir Daimi

Havuz skimmerleri vasıtası ile havuz temizliği ve homojenliği sağlanır. Yüzeydeki suyu toplayarak filtreye doğru taşıyarak haznesinde çöp, yaprak ve poşet gibi malzemeleri tutar. Tabanda bulunan emiş ızgarası vasıtasıyla aynı şekilde filtre kullanılarak tabandaki su temizlenir ve homojen olarak dağıtılır. Havuz içerisinde kullanılan kimyasallar ve ısı homojen olarak dağıtılmasında skimmerlerin oldukça büyük etkisi vardır.

Havuz Suyunun Filtrelenmesi ve Isıtılması

Havuzu oluşturan temel ekipmanlar arasında filtre ve havuz pompaları sayılabilir. Havuz pompası suyu pompalayarak filtreye gönderir. Daha sonra gelen su burada filtreden geçirilerek yabancı maddeler toplanır. Bulunun sepet vasıtasıyla burada toplanan yabancı maddeler daha sonra atılır. Havuz için pompa tam anlamıyla vücudumuzdaki kalp görevini görmektedir. Filtreler ise böbrek gibi çalışım suyu temiz tutmaktadır. Havuz pompasının kapasite filtre kapasitesine göre ayarlanmalıdır. Havuz sıcaklığı filtreden geçen suyun ısı pompasında ısıtılmasından sonra eşit bir şekilde dağıtılması ile sağlanır.

Havuz Suyunun Temizliği ve Kullanılan Kimyasallar

Havuz suyunun sıcaklığı kadar içerisinde kullanılan kimyasallarda oldukça önemlidir. Sağlıklı ve uzun bir süre boyunca kullanabilmek için temizliğe ve kimyasal kullanımına oldukça önem verilmelidir. Kimyasal kullanımında su miktarına göre seçim yapılmalıdır. Düzenli olarak temizlenmeli ve kimyasallar ile dezenfekte edilmelidir. Bakım için gerekli bölümler arasında en önemli olan yerler pompalar ve filtrelerdir. Düzenli olarak kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalıdır.

Havuz Pompasını Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havuz pompasını kullanırken öncelikle emiş ve basma güçlerinin filtre kapasitesine uygun olması gerekmektedir. Yüksek debili pompalara kullanılırken kapalı veya yarı kapalı pozisyonda en az 5 saniye kadar beklendikten sonra tam açık pozisyona alınmalıdır. Pompanın devrini tam olarak alması için bunun yapılması gerekmektedir. Pompalar susuz olarak kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Pompa emiş vanası açıldıktan sonra çalışırken kesinlikle kapatılmamalıdır. Su filtrelerinin dolması beklenmeli ve daha sonra işlem yapılmalıdır. Pompaların yerleştirildiği yerler kesinlikle nemli olmamalıdır. Ayrıca pompanın motor kısmı suya karşı dayanıklı olacak şekilde korumaya alınmalıdır. Pompanın yüksekliği 3 metreden fazla olması durumlarında tam olarak verim alınamayabilir. Pompa motor arkası pervanesi düzgün bir şekilde soğutma yapabilmesi için yeterli havayı alacak şekilde konumlandırılmalıdır. Pompa motorunun su alması veya pervanenin iyi konumlandırılamaması gibi durumlarda havuz pompasının yanması ile sonuçlanabilir. Havuz pompasının emiş hızı 1.5 metre/saniye, pompalama hızı ise 2.5 metre/saniye kadardır.

Havuz Pompalarının Teknik Özellikleri Nelerdir?

Havuz pompaları korozyondan etkilenmeyen malzemeden yapılmaktadırlar. Ayrıca sesiz çalışmakta ve titreşim yapmazlar. Kurulumları profesyonel ekip tarafından yapılmalıdır. Motor pervanesi pompayı oldukça serin tutacak şekilde dizayn edilmiştir. Bakım masrafları genel olarak normal su pompalarının motorlarından daha uygundur. Deniz suyu içinde kullanılabilir. Pompa bağlantıları ve malzemelere kesinlikle orijinaldir. Kullanılan malzeme dezenfekte edilebilir ve havuz suyuna bakteri ve mantar bulaştırmaz. Havuzun her kısmına eşit şekilde suyu dağıtır. Filtre ve sepeti dâhil olarak bir paket halinde alınmalıdır. Filtre kapasitesi ile havuz pompasının kapasitesi kesinlikle uyumlu olmalı ve senkronize çalışmalıdır. Havuz pompalarının farklı ebat ve kapasitede modelleri bulunmaktadır.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta