Havuz Temizleme Nasıl Yapılır?

Havuz Temizleme Nasıl Yapılır

En son ne zaman havuz temizliği yaptığınızı hatırlıyor musunuz? Burada gelişigüzel yapılmış temizlikten değil kapsamlı temizlikten söz ediyoruz. Şu anda sahip olduğunuzun havuzun en iyi şekilde temizlenmeye ihtiyacı olabilir. Ancak siz bu işi erteleyip sürekli havuzda yüzmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Hepimiz zaman zaman tembel olabiliriz. Çünkü hepimiz insanız. Ancak havuz işin içine girdiğinde tembellik biraz problem olabilecektir. Havuzu düzenli olarak doğru bir şekilde temizleme yoluna gitmezseniz çok geçmeden çok kirli bir havuza sahip olursunuz.

Havuz temizliği, havuz bakımı için gerekli olan üç önemli kriterden birisidir. Diğer ikisi ise havuz kimyasalları ve havuz dolaşımıdır. Doğru ekipmanları kullandığınız sürece biraz fırçalama ve biraz süpürme yoluyla pırıl pırıl bir havuza sahip olabilirsiniz.

Havuz Temizliği Neden Yapılmalıdır?

Şu anda muhtemelen suya klor ve diğer temizleyici kimyasalları eklerken havuzu ovmak veya temizlemek ile uğraşıp uğraşmama konusunda kararsız olabilirsiniz. Bu soru hemen hemen herkesin aklına gelebilmektedir. Çilek Havuz'un ise size bu konuda yardımcı olabilecek belirli cevapları bulunmaktadır. Duş alırken temizlik maddesi olarak şampuan ve sabun kullanma yoluna gidebilirsiniz. Ancak kullandığınız küvetin veya duş alanının temiz kalması garanti değildir. Şampuan ve sabun vücudunuzu temizlemek için kullanılır ama fayans, seramik veya camlar için bunları kullanmak mümkün değildir. Bir süre sonra duş aldığınız alanda kirlerin birikmeye başladığı görebilirsiniz.

Duş aldığınız alanda duvarlar çoğu zaman ıslak kaldığı için orada muhtemelen çeşitli kalıplar oluşmaya başlayacaktır. Duş alanını düzenli olarak temizleme yoluna gitmezseniz bir süre sonra bataklıkta banyo yapmaya başlarsınız. Bunun keyifli bir eğlence olacağını düşünüyorsanız duş alanını öylece bırakmaya devam edebilirsiniz. Duş alanı için geçerli olan durumlar kullandığınız havuz için de aynen geçerlidir. Klor, brom ve diğer kimyasallar suyunuzu temiz tutmaya yardımcı olmaktadırlar. Ancak bu maddeler havuzun duvarlarını, zeminini ve çevresini sadece belirli bir dereceye kadar temiz tutabilmektedir.

En kaliteli kimyasalları kullanmış olsanız dahi böcekleri ve yaprakları havuzdan uzak tutamazsınız. Bununla birlikte kimyasallar havuzun duvarlarını ve tabanını süresiz temiz tutamazlar. Yani temizlik için mazerete yer yoktur. Havuzu temiz tutmak için klor veya diğer kimyasalları kullanmaya ek olarak ayrıca düzenlik temizlik yapmalısınız.

Havuz Temizleme Malzemeleri Nelerdir?

Havuz temizliğine başlamadan önce gerekli tüm araçlara ve tüm malzemelere sahip olduğunuzdan emin olmak istersiniz. İhtiyacınız olan malzemelere sahip olmak havuz temizliğinin sizin için çok daha kolay olmasını sağlayacaktır. Havuz temizliği daha kolay olduğunda onu daha sık gerçekleştirmek için çaba göstermeye başlarsınız. Öyleyse havuz temizliği için gerekli olan malzemeleri toparlamaya başlamalı ve envanterinizi hazır tutmalısınız. İlk olarak sahip olduğunuz aletleri incelemelisiniz. Hala kullanışlı olup olmadıklarını gözden geçirmelisiniz. Yenilerine ihtiyacınız varsa onları temiz etmelisiniz. Ardından malzemeler açısından eksiklikleri kontrol etme yoluna gitmelisiniz.

Eğer yeni bir havuz kullanıcısı durumundaysanız hangi havuz temizleme malzemelerine ihtiyacınız olduğundan tam olarak emin olmalısınız. Bunun için Çilek Havuz tarafından sunulan aşağıdaki önerilere göz atabilirsiniz.

Teleskopik Sap

Teleskopik sap havuz temizliğinin en önemli malzemelerinden birisidir. Çünkü teleskopik sapın ucuna dilediğiniz her türlü şeyi ekleyebilirsiniz. Yüzey sıyırıcı olarak kullanılan kepçeleri, fırçaları ve vakum başlıkları gibi hemen hemen her şeyi bu aletin ucuna ekleyebilirsiniz.

Adından anlaşılabileceği gibi teleskopik sap çok farklı uzunluklarda olabilmektedir. En işlevsel olanı satın almak istiyorsanız 2.5 metre uzunluğunda olan ve gerektiğinde 4 metreye kadar uzanabilen teleskopik sapları tercih etmelisiniz. Böylece havuzun duvarlarını ve zeminini kolayca temizleyebilirsiniz.

Havuz Kepçesi

Bu malzemeyi diğerlerinden çok daha fazla kullanacak olduğunuzdan emin olabilirsiniz. Teleskopik sapa bağlı olan bir havuz kepçesi veya yüzey sıyırıcı, su yüzeyinde ve altında biriken atıkları toplamanıza izin vermektedir. Yapraklar, böcekler, ince dallar ve saç bağları gibi nesneleri bir havuz kepçesi ile kolayca toplayabilirsiniz. Havuz temizliği için bir havuz kepçesi seçerken iki farklı seçeneğiniz olacaktır. Düz bir havuz kepçesi veya torbalı bir havuz kepçesi tercih edebilirsiniz. Düz kepçe kullanılması çok daha doğru olur çünkü havuzdaki çöpleri temizlemek çok daha kolaydır. Her ne kadar torbalı bir havuz kepçesi daha faydalı gibi gözükse bile ıslandığı zaman çöpleri içinden çıkarmak çok zahmetli olabilmektedir.

Havuz kepçesi alırken özellikle çok sık kullanıma dayanıklı olanları tercih etmelisiniz. Neredeyse her şeyde olduğu gibi daha ucuz olanlar sık sık kırılma eğilimine sahiptirler. Bu nedenle en başından dayanıklı olanı tercih etmeli ve her mevsim yeni bir havuz kepçesi almak zorunda kalmamalısınız.

Havuz kepçesi ile ne sıklıkta temizlik yapılmalıdır? Bu soru başlamadan önce sorunları durdurabileceğiniz önemli bir sorudur. Kalıntıların havuzun dibine batmasını önlemek için her gün kullanmanız çok daha doğru olabilecektir. Böylece vakumlama işleminin çok daha kolay olmasını sağlayabilirsiniz.

Havuz Fırçası

Teleskopik sapını havuz fırçası ile entegre edip havuzun duvarını ve zeminlerini kolayca ovalayarak kirin ortadan kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem özellikle kirler tabakaya dönüşmeden müdahale etmeniz gereken durumlardır. Elbette havuz fırçası tercih ederken en doğru olanı tercih etmeye çalışmalısınız. Doğru havuz fırçası tercihinde bulunurken mutlaka havuz yüzeyinin hangi materyalden yapıldığını bilmeniz gerekmektedir.

Havuzun yüzeyi boyasız beton ile yapılmışsa bu durumda hem paslanmak çelikten hem de naylon kıllardan oluşan bir fırça kullanmalısınız.

Havuzun yüzeyi püskürtme beton ile yapılmışsa bu durumda sadece paslanmaz çelik kıllardan oluşan bir fırça kullanmalısınız.

Havuzun yüzeyi fiberglas veya boyalı beton ile yapılmışsa bu durumda sadece naylon kıllı bir fırça kullanmalısınız.

Tıpkı havuz kepçesinde olduğu gibi havuz fırçası için yoğun kullanıma dayanıklı olanları tercih etmelisiniz. Böylece ucuz fırçaların sürekli bozulan malzeme kalitesi ile uğraşmak zorunda kalmazsınız. Havuz fırçası ne sıklıkla kullanılmalıdır? Haftada en az iki kez havuzun duvarlarını, merdivenlerini ve köşelerini fırçalamalısınız. Gizlenen yosun oluşumlarını temizlemek için mümkün olan her köşeye erişim sağladığınızdan emin olmalısınız. Fırçalamak yosunu suyun içine iterek onların klor ve diğer dezenfektanlar tarafından yok edilmesini kolaylaştırmaktadır.

Kullandığınız havuzda çok ciddi yosun problemleri varsa fırçalamanın yeterli olmayacağını bilmelisiniz. Bu durumda havuz yosunlarını ortadan kaldırmak için daha farklı çözümleri kullanma yoluna gitmelisiniz.

Manuel Havuz Vakumu

Manuel havuz vakumu ile temizlik yapmak istiyorsanız ihtiyacınız olacak ilk şey elbette teleskopik sap olacaktır. Teleskopik sapınız hazır ise bir vakum başlığı, bir vakum hortumu ve bir yağsız bir vakum plakası satın alabilirsiniz. Havuz vakumu ne sıklıkla kullanılmalıdır? Bu sorunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Ancak temizlik için çok sık kullanmanızı gerektirecek bir durum yoksa havuz vakumunu kullanmamayı tercih etmelisiniz.

Bir havuzu çok fırtınalı veya yağmurlu bir günden sonra temizlemeniz gerektiği zaman havuz vakumunu kullanma yoluna gidebilirsiniz. Çünkü havuz vakumu olmadan havuz temizliği yapmak oldukça zorlayıcı olacaktır. Her ne kadar manuel bir vakum kullanmak her zaman çok daha kullanışlı olsa bile işlerinizi kolaylaştırmak için robotik bir vakuma yatırım yapmanız çok daha doğru olabilecektir.

Otomatik Havuz Temizleyicisi

Otomatik havuz temizleyicisi havuzun içini kendi başına temizleyebilecek bir işlevselliğe sahip teknolojik araçtır. Otomatik havuz temizleyicisi her ne kadar tüm temizlik işlerini halledebilecek bir araç olmasa bile havuzun zemininde birikebilen hemen her şeyi kendi başına temizleyebilecek bir araçtır.

Otomatik havuz temizleyicisinin tek dezavantajı ise maliyetidir. Bunlar emiş ve basınç tarafındaki tüm temizleyicilerden çok daha pahalıdır. Buna ek olarak bir şeyler ters gittiğinde bu ürünlerin onarım maliyetleri oldukça yüksektir. Otomatik havuz temizleyicisi almak istiyorsanız firmanın sunduğu garanti koşullarına çok dikkat etmelisiniz.

Havuz Güvertesi Temizliği Nasıl Yapılır?

Havuz temizliği, temizlik işleminin sadece yarısıdır. Havuz kepçesi, havuz fırçası ve havuz vakumu ile temizlik işlemini tamamladıktan sonra havuz güvertesini ve havuz filtresini temizlemeyi düşünmelisiniz. Bunu yapmazsanız kullandığınız havuz çok sık kirlenmeye devam edecektir. Sadece su püskürtme veya süpürme havuz güvertesinin temizliği için çoğu zaman yeterlidir. Ancak havuz güvertesini temiz tutmanın yolu sadece görünen kalıntıları ortadan kaldırmaktan ibaret değildir. Temizlemeye ek olarak bazen dezenfekte etmeniz gerekebilir.

Suyu temiz tutmak için havuzunuzda dezenfektan kullansanız bile bu kimyasallar zamanla dağılır. Bu nedenle düzenli olarak havuz kimyasalları eklemeye çalışmanız gerekmektedir. Havuzdan çıkarken güverteye getirdiğiniz sular güvertede kaldıktan sonra sterilize edici kimyasallar dağılmak yerine buharlaşacaktır. Bu durum güvertenin bakterilerin ve yosunların üremesi için ideal alan olmasını sağlayacaktır. Bu etkenler aynı zamanda güvertenin kaygan olmasına neden olacağından tehlikeli bir ortam oluşturabilecektir.

Havuz güvertesini temizlemek ve dezenfekte etmek için birkaç seçeneğiniz vardır. Genellikle sıvı konsantre olarak gelen özel bir havuz güvertesi temizleyicisi satın alabilirsiniz. Buna ek olarak suda çözünür bir toz olan trisodyum fosfat kullanabilirsiniz. Kullandığınız temizlik çözümü ne olursa olsun üreticinin talimatlarına uymaya özen göstermelisiniz. Çünkü bu malzemeleri ne kadar kullanacağınız veya ne kadar sıklıkla kullanacağınız havuz güvertesinin yapıldığı malzemeye bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Kullandığınız havuz güvertesi oldukça büyük ise tüm güverteyi elle temizlemek oldukça zahmetli olabilecektir. Havuz güvertesi temizliği yapmak istiyorsanız basınçlı bir yıkayıcı satın almayı düşünebilirsiniz. Alternatif olarak bahçe hortumuna yüksek basınçlı bir ağızlık satın alabilirsiniz.

Havuz Filtresi Temizliği Nasıl Yapılır?

Havuz temizliğinde temel bir prensip vardır. Havuz filtresi ne kadar kirliyse ne yaparsanız yapın suyunuz kirli olmaya devam eder. Havuz fırçası ve havuz vakumuyla ne kadar uğraşırsanız uğraşın havuzu temiz tutamazsınız.

Havuz filtresinin temizliği tamamen filtrenin türüne göre değişiklik gösterecektir. Havuz filtresinin türüne göre en doğru filtre temizleyici satın almalı ve onu düzenli olarak kullanmalısınız. Bunu yaparken herhangi bir kir kalmamasına özen göstermelisiniz.

Havuz Seramikleri Nasıl Temizlenir?

Havuz seramiklerini temizlemeye başlamadan önce bu iş için kullanılabilecek en iyi malzemelerin neler olduğunu bilmeniz gerekir. Havuz seramiklerini onlara herhangi bir zarar vermeden temizleme yoluna gitmeniz gerekir. Bunun en büyük sebebi zarar görmüş olan seramiklerin kir toplama konusunda çok daha hızlı ve inatçı olmalarıdır. Havuz seramiklerini temizlemek için en kolay seçenek kimyasallardan faydalanmaktır. Bu kimyasallar farklı çeşitlere sahiptirler. Bu nedenle havuz seramiklerinde oluşan kirleri düşünerek en uygun temizlik malzemesini almaya çalışmalısınız.

Havuz temizliğinde kullanılan kimyasallar çok güçlü maddeler içerirler. Bu nedenle temizliğe başlamadan önce mutlaka koruyucu güvenlik önemlerine harfiyen uyulması gerekir. Havuz seramikleriniz için en uygun temizlik malzemesini bulduktan sonra fırçalama işlemini gerçekleştirmek için elle kolayca tutulabilen bir fırça almalısınız. Böylece havuz seramiklerinin üzerinde oluşan kirleri kolayca sökebilir ve ortadan kaldırabilirsiniz.

Yeşil Havuz Nasıl Temizlenir?

Her havuz sahibi zaman zaman bu durumla karşılaşabilmektedir. Masmavi görmek istediği havuz suyu bir anda yemyeşil bir hal almıştır. Bunda telaşlanacak bir durum yoktur. Küçük bir çalışmayla suyun bu çirkin halinden kısa sürede kurtulmayı başarabilirsiniz. Havuz suyu neden yeşil olur? Yeşil bir havuzun en büyük sebebi yosunların havuzunuzda söz sahibi olmaya başlamasıdır. Bu nedenle yüzmeye başlamadan önce havuzu temizlemeniz gerekmektedir. Yeşil havuz temizliğinde özellikle dikkat etmeniz gereken iki nokta vardır:

Havuzun filtre sistemi

Uygun kimyasallar 

Her ne kadar küçük bir iş gibi gözükse bile uygun adımları izleyerek havuzu temizleyip onu eski haline getirmek yaklaşık 5 gün sürebilecektir. 

Yeşil Havuz Temizliği: Hazırlık Aşaması

Bir kimyasal test kiti kullanarak sorunun derecesini belirleme yoluna gitmelisiniz. Öncelikle havuz suyunun klor seviyesini ve pH seviyesini kontrol etmelisiniz. Çünkü klor seviyesi 1 ppm değerinin altına düşerse havuzda yosun oluşması ve suyun yeşile dönmesi söz konusu olmaktadır. Test sonucu elde etmiş olduğunuz pH seviyesine göre onu 7.8 seviyesine getirmek için biraz asit veya baz eklemeniz gerekmektedir. Bu seviye havuzda yüzmek için kabul edilebilir seviye değildir ancak yosunlardan kurtulmak için tercih edilmesi gereken en ideal seviyedir.

pH seviyesini dengelemek için havuz pompasını açarak kimyasalların havuzda dolaşmasını sağlamalısınız. Seviyenin hangi yöne doğru gitmesini istiyorsanız pH düşürücü veya pH arttırıcı kullanarak havuzdaki pH seviyesini düzeltmelisiniz. Havuz filtresinde yer alan yaprak, çubuk ve buna benzer maddeleri temizlemelisiniz. Buna ek olarak filtrenin tıkanmasına neden olabilecek tüm pislikleri ortadan kaldırmalısınız. Filtrenin çalıştığından emin olmak için onu test etmeli ve gerekirse onu kimyasalları eklemeden önce çalışır vaziyette bırakmalısınız.

Her ne kadar havuzun dibini görmek zor olsa bile suya kimyasallar eklemeden önce havuzu ovalamak için bir yosun fırçası kullanabilirsiniz. Yosun genellikle havuzun yüzeyine yapışabilmektedir. Bu nedenle havuzun altını ve yanlarını ovalayarak yosunları parçalama yoluna gidebilirsiniz.

Yeşil Havuz Temizliği: Klorlama

Havuz kloru yosunları hızlı bir şekilde ortadan kaldıran ve havuzu sterilize eden bir etkendir. Ancak bu sefer havuz klorunu şoklama yöntemiyle eklemeniz gerekmektedir. Hem yosunları hem bakterileri ortadan kaldıran bir çözüm istiyorsanız şoklama için en az %70 klor içeren kimyasallar kullanmalısınız.

Havuzda yüksek miktarda yosun varsa yosunların geri dönmesini engellemek için havuza bir defadan daha fazla şoklama yapmanız gerekebilecektir. Şoklama işleminden sonra suyun bulanık veya kirli göründüğünü fark edebilirsiniz. Su filtreden geçmeye başladıkça temizleneceği için endişe etmemelisiniz. Şoklama işlemiyle yosunları ortadan kaldırdıktan sonra düzenli olarak havuz filtresini temizlemeye çalışmalısınız. Filtrede herhangi bir pislik kalmamasına özen göstermeli ve böylece yosunların ortaya çıkma olasılığını azaltmaya çalışmalısınız.

Yeşil Havuz Temizliği: Son Aşama

Bir havuz fırçası kullanarak havuzun kenarlarını ve altını tekrar temizlemeye başlayabilirsiniz. Böylece yapmış olduğunuz önceki işlemlerin farklılıklarını görebilirsiniz. Yanları ve altları ovalama işlemini tamamladıktan sonra temiz olduğundan emin olana kadar ölü yosunları ve diğer kalıntıları süpürmeye çalışmalısınız.

Havuzda şoklama işlemi yaptıktan ve tüm kirleri ortadan kaldırdıktan sonra havuzun rengine dikkat etmelisiniz. Havuz eskisi gibi sizi yüzmeye davet edebilmelidir. Bununla birlikte, havuzun içine girmeden önce yosunların tekrar ortaya çıkıp çıkmadığından emin olmak için havuz filtresinin bir süre çalışmasına izin vermelisiniz.  

Tüm çalışmaları tamamladıktan sonra havuzun yosunlardan kurtulduğunu ve eskisi gibi mavi renge büründüğünü görebilirsiniz. Ancak yüzmeye başlamadan önce mutlaka havuz suyunu test ederek kimyasal seviyelerin kullanım için uygun olduğundan emin olmalısınız.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta