Evlerde müstakil olarak kullanılan havuzlarda hijyen oldukça önemli bir kuraldır. Düzenli olarak havuz bakımı tekniğine uygun şekilde yaptırmak sağlık açısından önemli bir unsur oluşturur. Sadece havuzun gerekli bakımını yaptırmak değil aynı zamanda genel ortamını ve teknik bakımdan filtre ya da motor gibi ekipmanlarını da hijyenik şekilde korumak gerekir. Havuz hijyeni denildiği için de akla havuz ters yıkama nasıl yapılır sorusu gelmektedir.
Havuz ters yıkaması adı verilen havuz temizleme yöntemi sayesinde havuzların hijyenini daha kolay ve doğru şekilde sağlanabilir. Havuz bakımı ve temizliği konusunda oldukça etkili bir yönteme dayanan ters yıkama işlemi oldukça kolay şekilde gerçekleştirilir. Ters yıkama işlemi mutlaka havuzlarda ayda iki veya üç defa yapılmalıdır. Ters yıkama işlemi yapılırken ayrıca havuz filtrelerinin de gerektiği gibi çalışmasından emin olunmalıdır. Bu işlem oldukça kolay ve pratik bir yönteme dayanmaktadır.
Havuzlarda ters yıkama yöntemi Back wash olarak da adlandırılmaktadır. Ters yıkama işlemi, aslında havuz filtresinin bazı partiküller nedeniyle dolması ve suyu yeterli seviyede temizlememesine karşı yapılan bir önlemdir. Yeteri kadar suyu temizlemeyen bir havuz maalesef filtrelerde iç basınç seviyesini yükseltecek ve manometre bu kirlilik nedeniyle kırmızı rengi gösterecektir. Böyle bir durum ile karşılaşılması halinde derhal havuzlarda ters yıkama işlemi yapılması gerekir.
Havuzlarda ters yıkama işlemi aslında havuz filtrelerinde biriken partiküllerin su yüzeyine atılması işlemine dayanır. Bu sayede havuz suyunu kirleten tüm partiküllerden kolaylıkla kurtulmak mümkün hale gelmektedir.
Havuzlarda kolaylıkla yapılan ters yıkama işlemine başlamak için öncelikle sirkülasyon pompasının tamamen durdurulmalıdır. Sirkülasyon pompasının durdurulması çok önemlidir. Sirkülasyon pompası çalışırken kesinlikleters yıkama havuzişlemine geçilmemesi gerekir. Bu işlemden sonra altı kollu vanayı 2. konuma getirerek işleme devam etmelisiniz. Vanada 2. konum "Back wash" adıyla bilinmektedir. Vanayı back wash konumuna getirerek, dip emiş vanasını da tamamen açmak gerekir. En son aşamada ise skimmer ve basma vanaları da kapatılmalıdır.
Ters yıkama işleminde bazı vanalar kapatılırken bazı vanaların da açılması gerekir. Özellikle boşaltma ve denge deposu vanasının açık konumda olması gerekmektedir. Pompaların ve vanaların çalıştırılma işlemine dayanan bu ters yıkama işlemi sirkülasyon pompasının çalıştırılmasıyla sonlandırılır. Ardından ise durulama aşamasına geçilir. Durulama işlemi altı kollu vananın 3. konuma getirilmesiyle yapılır. Ters yıkama işleminde mutlaka durulama yapılması gerekir.
Havuzlarda ters yıkama işleminin en büyük avantajı elbette havuz ve su hijyenidir. Havuzlarda yeteri kadar temizleme ve hijyen sağlanmazsa önce filtreler daha sonra da su kirlenmeye başlayacaktır. Bu kirliliğin devam etmesi halinde ise su ve havuz içerisindeki bakteriler zamanla çoğalacaktır.
Toplu kullanım için yaptırılan havuzlarda ters yıkama işlemi daha çok önem kazanmaktadır. Ayda 2 ya da 3 kez yapılması önerilen havuz ters yıkama işlemi, toplu havuzlarda ihtiyaca göre artırılabilir. Özellikle kullanımın yoğun olduğu zamanlarda bu sayı 4 ya da 5’e çıkabilir.
Ters yıkama işlemi insan sağlığı açısından faydalı olup havuz filtrelerinin ve dolayısıyla genel havuzun hijyenik bir ortama kavuşması amacı ile yapılmaktadır. Sadece sağlık ve hijyen açısından değil aynı zamanda havuz motor ve filtrelerinin doğru çalışması için de bu yöntemin uygulanması gerekir. Özellikle havuzlarda ters yıkama işlemi, havuz filtreleri açısından hayati öneme sahiptir. Doğru ve düzenli şekilde yapılan ters yıkama yöntemi sayesinde havuz filtreleri daha sağlıklı şekilde çalışacaktır.
Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!
Kataloğu İndirinLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.
Hemen İzleyin