Kışın ve Yazın Havuz Bakımı Nasıl Olur?

Kışın ve Yazın Havuz Bakımı Nasıl Yapılır

Havuzu kullandığınız sürece onun bakımıyla ilgilenmek zorunda olduğunuzu bilmelisiniz. Havuz bakımı yaz kış fark etmeden her dönem yapılması gereken bir şeydir. Ancak daha kapsamlı olan bakım periyotlarını yaz ve kış olarak ikiye ayırmak mümkündür.

Kışın Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Kışın sert koşulları evin farklı yerlerine zarar verebilme potansiyeline sahiptir. Bu zarar verebilme potansiyelinden evinizin bahçesinde yer alan havuzun muaf olacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Elektrikten ve kimyasal maliyetlerden tasarruf etmek için kış ayalarında havuz ekipmanlarını kapatmayı düşünebilirsiniz. Pahalı olan filtreleme ve temizlik sistemlerine zarar vermek ve aynı ölçüde havuz tasarımının zarar görmesini istemiyorsanız bunu yapmamalısınız. Tek yapmanız gereken havuzu kış aylarının koşullarına uygun şekilde bakımını gerçekleştirmektir.

1. Havuzu Temizleyin

Duvarları ve zemini fırçalamak havuzun içerisinde buzlu yosunların oluşmasını engeller. Filtreleme sisteminin verimli çalışmasını sağlamak için skimmer sepetleri kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Aynı zamanda pompadaki yaprak demetlerini temizlemeye çalışmalısınız.

2. Suyu Dengeleyin

Havuz suyunun doğru pH seviyesinde olmasını sağlamalısınız. Doğru pH seviyesi 7.2 ile 7.6 arasındadır. Sudan bir numune alıp onu su test kitiyle kontrol ederek havuz suyunun doğru seviyede olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

3. Filtreyi Temizleyin

Havuz filtresinin doğru düzenli olarak temizlemelisiniz. Burada birikecek yağ birikintileri kışın sertleşme eğiliminde oluşurlar. Yaz aylarında sıkıntı yaşamak istemiyorsanız mutlaka filtredeki istenmeyen maddeleri ortadan kaldırmalısınız.

4. Klor Seviyesini Kontrol Edin

Havuzu temiz ve berrak tutmak için havuzun klor seviyesini doğru seviyede tutmak çok önemlidir. Klor seviyesi iyi olmazsa havuzun suyunun berrak gözükmesi ve temiz kalması mümkün olmayacaktır. Bu nedenle klor seviyesini kontrol edip gerekli önlemleri almalısınız.

5. Şoklama Yapın

Düzenli olarak havuzu şoklama ter, güneş kremi, kuş dışkıları ve ölü böcekler gibi organik veya inorganik atıkların giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca size kirletici maddeleri ve yosunları ortadan kaldırma imkanı sunar. Havuzda şoklama yaptıktan sonra pompayı ve filtreyi birkaç saat çalıştırmayı ihmal etmemelisiniz.

6. Yosunları Temizleyin

Yosunlar çıkmaya başladıklarında hızlıca çoğalırlar. Yosunları kontrol etmek için gerekli kimyasalları kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Böylece havuz suyunu temiz ve sağlıklı tutmayı başarabilirsiniz.

7. Filtrenin Çalışma Saatlerini Kontrol Edin

Havuz filtresinin kış aylarında üç veya dört saat çalışması yeterlidir. Bir zamanlayıcı kullanıyorsanız bunu uygun şekilde ayarlamaya çalışmalısınız. Yoğun olmayan dönemlerde filtreyi kapatarak maliyetlerden tasarruf etme yoluna gidebilirsiniz.

8. Isıtıcıyı Ayarlayın

Modern havuz ısıtıcılarında yaz ve kış aylarında farklı şekilde çalışmalarını sağlayan ön tanımlı ayarlar vardır. Kışın mutlaka ısıtıcıyı kış aylarına uygun olacak şekilde ayarlamalısınız. Eğer havuzu uzun süre kullanmayı düşünmüyorsanız ısıtıcıyı kapatma yoluna gidebilirsiniz.

9. Havuz Örtüsü Kullanın

Havuzu kullanmadığınız zaman havuz örtüsünü kullanmanız gerekir. Böylece istenmeyen maddeleri havuzdan uzak tutmayı başarabilirsiniz. Havuz örtüsü temizlik işlemlerini daha az yapmanızı sağlamakla birlikte yosunların büyümesini engelleyen bir aksesuar olduğundan bunları mutlaka edinmelisiniz.

10. Periyodik Temizliğe Dikkat Edin

Kış aylarında havuzu öylece bırakıp gidemezsiniz. Havuzu kullandığınız sürece onun bakımını en iyi şekilde yapmanız gerekir. Bunun için periyodik temizliğe özen göstermelisiniz. Düzenli olarak yapacağınız temizlikler havuzun her zaman kullanılabilir olmasını sağlayacaktır.

Yazın Havuz Bakımı Nasıl Yapılır?

Yaz aylarında havuzu sık sık kullanma fikrine sahipseniz bakımına ekstra önem göstermeniz gerekir. Havuzu ihtiyaç duyduğu şekilde temizleyerek onu her zaman kullanılabilir seviyede tutabilirsiniz. Yaz aylarında havuzu temizlemek kış aylarında yapılan temizlikten çok daha az aşama içerir.

1. Kirleri Ortadan Kaldırın

Ağalar, çalılar ve diğer bitkiler rüzgarın yardımıyla havuza çeşitli tozlar ve yapraklar dökebilirler. Bu kalıntıları çıkarmak için bir el veya kepçe kullanmanız gerekebilir. Bunu yaptığınız sürece havuzun temiz olmasını ve onun net görünmesini sağlayabilirsiniz. Yaz aylarında bunu haftada bir tekrar etmeniz gerekir.

2. Vakumlama Yapın

Ulaşılması zor döküntüleri ortadan kaldırmak ve kimyasal kullanım miktarını azaltmak için havuzu haftalık olarak süpürme yoluna gitmelisiniz. Programa uygun bir şekilde çalışan otomatik bir vakum kullanabilirsiniz. Vakum havuz yüzeyinin üzerinden geçtiğiniz zaman zemini temizler. Ayrıca vakum filtresini temizleyerek vakumun düzgün çalışmasını sağlamalısınız.

Bir havuzu vakumla tamamen temizlemek genellikle yarım saat sürer. Eğer havuzunuz genişse bir seferde havuzun yarısını süpürmeye çalışabilirsiniz. Havuza yapışan yosun veya diğer sert döküntüler için naylon bir fırça ve kimyasal bir havuz temizleyicisi kullanabilirsiniz.

3. Havuz Filtresini Temizleyin

Farklı tipte havuz filtreleri vardır ve her bir filtrenin temizlenme durumu farklıdır. Ancak her bir havuz filtresi periyodik temizliğe gerek duyar. Filtreyi düzenli olarak temizlemezseniz ondan her zamanki gibi faydalanma şansını yitirmiş olursunuz.

Filtre düzgün çalışmadığı zaman suyun rengi değişmeye başlar ve su daha bulanık gözükür. Bu nedenle mutlaka filtreyi temizleme yoluna gitmelisiniz. Kullandığınız filtre türüne göre filtreyi farklı şekilde temizlemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

4. pH Seviyesini Kontrol Edin

Çeşitli sağlık problemleriyle boğuşmamak için suyun pH seviyesinin istenilen seviyede olduğundan emin olmalısınız. pH seviyesi istenilen seviyede olmazsa suya girdiğiniz zaman cildiniz zarar görecek veya giydiğiniz kıyafetler yıpranacaktır.

Su, yüzme suyu için güvenli aralığın altında veya üstünde ise onu düzeltmek için kimyasal maddelerden yararlanmanız gerekir. Bunun için üretilmiş çok farklı kimyasallar vardır. Havuz inşaatından sorumlu olan firmanın size önerdiği ürünleri kullanarak suyu her zaman istenilen seviyede tutmayı başarabilirsiniz.

5. Onarmayı İhmal Etmeyin

Özellikle yaz başlangıcında sızıntıları ve diğer sorunları mutlaka kontrol edip onarmalısınız. Herhangi bir şekilde havuzu kullanmadan önce bunları kontrol ederseniz bakım konusunda daha az problem yaşarsınız. Suyunuz mevsim başlangıcında olması gereken seviyeden daha az gözüküyorsa bazı sızıntıların olduğundan emin olabilirsiniz. Sızıntıların giderilmesi için havuz onarımı yapan bir yerden destek alabilirsiniz.

Havuz Bakımı Püf Noktaları

Havuz bakımını kolaylaştıracak ve sizi büyük bir zahmetten kurtaracak püf noktaları arıyor olabilirsiniz. Her şeyin kullanımında ve bakımında olduğu gibi havuz bakımının da püf noktaları vardır. Bu püf noktalarını değerlendirerek havuz bakımını çok daha kısa sürede çok daha etkili bir biçimde gerçekleştirmeyi başarabilirsiniz.

1. Kirleri Yok Edin

Havuzun yüzeyini birkaç günde bir skimmer aletiyle temizlemeye çalışmalısınız. Böylece havuzu temiz tutmak için en hızlı ve en kolay yolu bulmuş olursunuz. Yüzen döküntülerin suyun dibine batmış olması temizlik işlerinin çok daha zor olmasını sağlayacağı için bu konuda gerekli sorumluluğu almalısınız.

2. Zemini ve Duvarları Fırçalayın

Havuz suyunun temiz kalması ve eklenmesi gereken kimyasalların miktarının azaltılması için havuzda her hafta vakum çalıştırılması gerekir. Birçok havuz bakımı size bu işlem için yardımcı olacaktır. Havuz zeminini süpürerek vakumlama işlemini kolayca yapabilirsiniz. Aynı zamanda havuz duvarlarını ve zemini fırçalamayı ihmal etmemelisiniz.

3. Filtreyi Temizleyin

Her havuz filtresinin periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Filtrenin önerilenden daha sık temizlenmesi düzgün çalışmasını engelleyecek bir durumdur. Temiz bir filtre yerine hafif miktarda kirli olan filtre çok daha elverişli bir şekilde çalışır.

4. Havuz Isıtıcısını Kontrol Ettirin

Havuz ısıtıcıları genellikle çok az bakım gerektiren bir malzemedir. Gaz ısıtıcılar birkaç yıl kontrol edilmeseler bile işlevselliklerini devam ettirirler. Elektrikli olanlar ise çok daha uzun süre bakımsız çalışabilirler. Bazen ise havuz ısıtıcısının profesyoneller tarafından kontrol edilmesi gerekir. Böylece ısıtıcı tam verimlilikle çalışmaya devam eder.

5. Su Seviyesini Kontrol Edin

Havuz ne kadar sık kullanılırsa havuzun su seviyesi bir o kadar azalma gösterir. Havuza girip çıkışlarda, sıçramalarda, havuzda oynanan oyunlarda ve skimmer aletinin kullanıldığı zamanlarda havuzun suyundan belirli miktar su azalmış olur. Buna aynı zamanda buharlaşma etkisi eklendiğinde havuz durduğu yerde dahi su kaybedebilir. Düzenli olarak su seviyesini kontrol ederseniz havuz pompası ve havuz filtresi gibi ekipmanlara zarar vermemiş olursunuz.

Tüm bunlara ek olarak havuz bakımını kolaylaştırmak için daha farklı adımlar atabilirsiniz. Örneğin şoklama gerçekleştirerek havuz suyunun her zaman temiz ve berrak kalmasını sağlayabilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta