Yüzme Havuzu Enerji Kontrolu ve Doğru Ekipman Kullanımı

Yüzme Havuzu Enerji Kontrolü ve Doğru Ekipman Kullanımı

Yüzme havuzu sahibi olmak eğlence ve sağlık açısından son derece önemli bir tercihtir. Buna rağmen enerji kontrolünü en iyi şekilde yapmak ve gelebilecek çok yüksek maliyetli faturalardan kaçınmak gerekmektedir.

Yüzme havuzunuz için enerji verimliliğini geliştirmeniz gerekmektedir. Öncelikle kullanmakta olduğunuz mevcut havuzdaki sistemleri gözden geçirmeli ve biraz çaba harcayarak önemli fırsatları ortaya çıkarmaya çalışmalısınız.

Benzer şekilde, yeni bir havuz inşa etmeyi planlıyorsanız satın alınacak ekipmanlar hakkında bilinçli seçimler yapma yoluna gitmelisiniz. Bu sayede seçmiş olduğunuz doğru ekipmanlarla enerji verimliliği elde edebilirsiniz.

Enerji verimliliği konusunda en büyük desteği elde etmek için pompa, ısıtıcı ve aydınlatma sisteminiz için doğru modellere odaklanmalısınız. Uzun süredir kullanmış olduğunuz ekipmanları stratejik olarak yükseltme yoluna giderek havuz kullanımını daha ekonomik hale getirebilirsiniz.

1. Havuzun Pompası

Su akışı oluşturan entegre bir parça olan pompa, havuzda yer alan ekipmanların kalbi durumundadır. Bu hayati organ, sirkülasyon ve filtrelemenin yanında SPA jetleri, su özellikleri ve bazı otomatik havuz temizleyicileri gibi işlevleri kontrol etmektedir.

Bütün bunları yaparken pompa elektrik üretmektedir. Fark etmiyor olabilirsiniz ancak bir havuz pompası evinizde yer alan buzdolabından yaklaşık üç kat daha fazla elektrik tüketmektedir. Dikkat etmezseniz havuzda yer alan pompa elektrik faturanıza çok ciddi oranlarda etki edebilecektir.

Kullanmış olduğunuz model tek hızlı model şeklindeyse değişim konusunda daha iyi seçenekleriniz olacaktır. Havuz pompasının çeşitli nedenlerden dolayı değişmesi gerekiyorsa onu daha az enerji harcayan farklı bir modelle değiştirme yoluna gidebilirsiniz.

Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için geleneksel olan tek hızlı modellere veya daha çeşitli olan çoklu hız şeklindeki modellere bakmanız gerekmektedir. Tek hızlı pompalar, sadece bir ayarda çalışırlar. Onlar için belirlemiş olduğunuz işleve göre hızları değişkenlik gösterir ama sabittir. Sonuç olarak, çok fazla güç tüketmektedirler.

Bunun en büyük sebebi tüm havuz fonksiyonlarının aynı miktarda su akışı gerektirmemesidir. Örneğin, SPA jetleri yüksek basınç ve minimum akış gerektirmektedir. Ancak dolaşım ve filtreleme gibi işlevler daha düşük basınç seviyelerinde daha yüksek akışlara ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle çoklu hız desteği sunan pompalar elektrikten tasarruf etmenize yardımcı olabilecektir.

Çoklu hız seçeneğine sahip pompaların iki ayarı bulunmaktadır. Özel işlev için gerektirdiği şekilde yüksek ve düşük hızlar arasında geçiş yapabilen modeller vardır. Pompa az çalıştığında yalnızca gereken miktarda minimum enerji tüketmektedir. Bu şekilde size tasarruf etme imkanı sunmaktadır.

Çoklu hız seçeneği olan pompalar öncelikli olarak tercih edilmesi gereken pompa çeşitleridir. Bu pompalar sonsuz sayıda hız seviyesi ile maksimum verim sağlamaktadırlar.

Bu çok yönlülük sayesinde değişken hızlı pompanın su akışı her bir fonksiyonun çalışması için gereken hıza tam olarak ayarlanmaktadır. Çoklu hız seçeneği olan pompaların çoğu farklı havuz işlevlerine hitap eden yerleşik zamanlayıcılara sahiptirler.

Havuzda kullanmış olduğunuz pompayı değişken hızlı bir modelle değiştirmek hem bütçeniz hem de çevreniz için çok daha akıllıca bir hareket olacaktır. Her ne kadar satın alma fiyatı tek hızlı bir pompadan daha fazla olsa bile zaman içerisinde tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

2. Havuzun Gaz Isıtıcısı

Gaz ısıtıcıları, havuz suyunu veya SPA suyunu rahatlatıcı bir sıcaklığa getirebilmek için kullanılmaktadır. Bir ısıtıcı eklemek veya eski olanı değiştirmek istiyorsanız aklınızda bulundurmanız gereken bazı temel faktörler bulunmaktadır.

İlk olarak, ısıtıcının ısıl verim derecesidir. Bu derece, ısıtıcının ısıyı üretmek için gazı ne kadar etkili kullandığını ölçmektedir. En iyi ısıtıcılar tipik olarak %82-%84 aralığında termal verim sağlamaktadırlar.

Enerji odaklı bir gaz ısıtıcısı seçmek istiyorsanız verimliliği bu aralıkta olan birini bulmalısınız. Ayrıca, derecelendirmenin üçüncü taraf sertifikalı testlerle yapılmış olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Bu sertifikalar üreticinin ürün açıklamasında ve kutuda yer alabilmektedir.

Dikkat edilmesi gereken ikinci faktör ise kullanılacak olan ünitenin büyüklüğüdür. Bu büyüklük durumu güç çıkışı ile ilgilidir. British Thermal Units olarak adlandırılan BTU'de ısıtıcının büyüklüğünü veya gücünü ölçersiniz. Havuz ısıtıcıları için BTU için belirlenen tipik aralık 150.000 ile 400.000 aralığındadır.

BTU şeklinde ölçülmüş olan ısıtıcınızın büyüklüğü kritik öneme sahiptir. Ünitenin istenilen sıcaklığa ulaşmak için ne kadar süre çalışacağı bu değerlere göre belli olmaktadır. Bazı durumlarda yeterli büyüklükte olmayan üniteler enerjinin boşa harcanmasına neden olabilmektedirler.

İlk olarak, bir havuz için uygun boyutlarda bir ısıtıcı belirleme yoluna gitmelisiniz. Aynı zamanda havuzun yüzey alanı boyutunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Örneğin bir havuz 4.5 metre genişliğinde ve 9 metre uzunluğunda ise bu havuz 450 metrekarelik bir yüzey alanı içeriyor demektir.

SPA içermeyen 450 metrekarelik bir havuzda istenilen sıcaklığa makul bir sürede ulaşmak için tipik bir 150.000 BTU'luk ısıtıcı kullanılmalıdır. Bu ısıtıcıyı biraz daha büyük bir havuzda kullanmayı denerseniz sorun yaşamanız olasıdır. Çünkü sizin istediğiniz sıcaklığa ulaşması hiçbir şekilde mümkün olmayacaktır.

Boyutu doğru seçilmemiş olan bir ısıtıcı çalışmasına rağmen işlevini yerine getirmeyecektir. Bu nedenle kullandığınız havuz için doğru ısıtıcıyı seçmeniz gerekmektedir. Böylece gerekli ısı çıkışını verimli bir şekilde sağlayacak bir ısıtıcıya sahip olabilirsiniz.

SPA kullanmak istiyorsanız ısıtma denkleminin neredeyse tamamen değişeceğini bilmeniz gerekmektedir. Havuzunuzda bir SPA varsa bu durumda ısıtıcınızı daha büyük olması gerekmektedir. SPA kullanıcını su sıcaklığının daha hızlı bir şekilde ideal seviyeye gelmesini isteyeceği için daha güçlü bir ısıtıcı kullanmanız çok daha doğru olacaktır. Ortalama büyüklükteki SPA'lı bir havuzda genellikle en az 250.000 BTU değerine sahip bir model seçilmelidir.

Havuz boyutuna ek olarak diğer faktörleri hesaba katmayı ihmal etmemelisiniz. Bu faktörler ısıtıcınızın ihtiyacı olan gücü etkileyecektir. Düşük nemli iklim en önemli etkenlerden birisidir. Kuru hava suyun buharlaşmasını hızlandırarak havuz ısısının yaklaşık %70'nin kaybolmasına neden olacaktır.

Bir başka değişken ise rüzgarın etkisidir. Tıpkı kuru hava gibi rüzgar havuz suyunun soğumasına ve buharlaşmasına neden olacaktır. Saatte 10 kilometre hızla esen bir rüzgar ısıtıcının enerji talebinin üç katına çıkmasına neden olabilecektir.

Asla en ucuz ısıtıcıyı satın almayı düşünmemelisiniz. Bunun yerine hem yüksek termal verimlilik derecesi olan hem de havuzun için uygun BTU gücüne sahip bir ısıtıcı bulmaya çalışmalısınız. Bunu yaparak ihtiyaç duyulan ısının daha az enerji kullanarak elde edilmesini sağlayabilirsiniz.

3. Havuzun Aydınlatması

Havuz aydınlatmasına hala eski moda akkor veya kuvars halojen ampuller kullanıyorsanız yanlış yapıyorsanız demektir. Yeni havuz yaptırmayı düşünüyorsanız bu tür bir aydınlatma seçeneğinden olabildiğince uzak durmaya çalışmalısınız. Klasik ampullerin yerine artık LED aydınlatma tercih etmeniz gerekmektedir.

Her şeyden önce LED teknolojisi mükemmel bir enerji verimliliği sunmaktadır. Son birkaç yılda LED teknolojisi son kullanıcılar açısından evlerde kullanılabilir hale geldiği için bunları havuz aydınlatmasında kullanma fırsatına sahip olabilirsiniz.

LED teknolojisi elektrik tüketimi söz konusu olduğunda oldukça verimlidir. Beyaz LED ışıkları %50-%75 aralığında daha az enerji kullanmaktadırlar. LED ışıklarının hızlı bir şekilde popüler olmasına pek şaşırmamak gerekmektedir.

Başlangıçta 40 watt olan bir LED ışığının maliyeti tipik bir 300 watt akkor ampul veya halojen ışıktan daha fazla olabilmektedir. Bununla birlikte, düşük watt değerine sahip LED ışıkları, akkor lambalara göre yıllık elektrik faturalarında sekiz kat halojen lambalara göre ise beş kat daha fazla tasarruf sağlamaktadırlar.

LED ışıkların bir diğer avantajı ise uzun ömürlü olmalarıdır. LED ışıklar yarı iletken teknoloji kullandıkları için akkor veya halojen lambalara göre çok daha uzun ömürlü olmaktadırlar. Bu ışıkların değiştirilmesi için binlerce saat aktif kullanım gerektirdiği unutulmamalıdır.

Yanan ampulleri sık sık değiştirmek zorunda kalmayacağınız için tasarruf edebileceksiniz. Tasarruf etme durumunuz bununla sınırlı kalmayacaktır çünkü ampullerin değiştirilmesi için havuz teknisyenlerine işçilik için para ödemek zorunda kalmayacaksınız.

LED ışıkların bir diğer avantajı ise görsel durumdur. Havuz, SPA ve su özelliklerinizi maviler, kırmızılar, beyazlar ve yeşiller gibi birbirinden ayrı olacak şekilde aydınlatma yoluna gidebilirsiniz. LED havuz ampülleri arka bahçenizde çarpıcı bir etki yaratmaktadırlar ama aynı zamanda klasik aydınlatma çözümlerine göre daha az enerji tüketmektedirler.

Havuzun için gerekli olan ekipmanları seçerken doğayı düşünerek hareket etmeniz çok daha doğru olabilecektir. Havuzun pompası, ısıtıcısı ve aydınlatma çözümleri için enerji verimliliğini ön planda tutmanız gerekmektedir. Böylece paranızı daha verimli şekilde harcayarak tasarruf edebilirsiniz.

Havuz ekipmanları ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa hemen iletişim formunu doldurarak veya 0216 475 39 37 telefon numarasını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta