Yüzme Havuzu İç Mekan Kaplamaları

Havuz Alçısı Kuvars ve Çakıl Kullanımı

Yüzme havuzunun iç yüzeyi bir pastanın üzerindeki krema niteliği taşıyabilmektedir. Yüzme havuzunun iç yüzeyi ve pastanın üzerindeki kremanın birbirine benzer özellikleri vardır. İkisi de tüm yapıyı kapsayan ve yapının genel estetiğini tanımlamaya yardımcı olan son rötuş görevi görmektedir.

Büyük bir planlama kapsamında gösterilecek çaba ve kullanılacak malzeme elde edilmek istenen havuz için son derece önemlidir. Havuzun tasarımına ve dekoratif özelliklerine bakılmaksızın iç kaplama tüm tasarımı aşan bir iştir. Havuzun ne kadar çekici olacağını belirleyen en önemli etken iç kaplamadır. 

Havuz yapımcıları, kaplamayı bir havuzun için kabuğundaki betona uygulamaktadırlar. Malzemenin amacı görsel temsilden çok daha fazlasıdır. Hem pürüzsüz hem de su geçirmez bir havuz içi kaplaması gerçekleştirmek son derece önemlidir. 

Yepyeni bir havuz için kaplama yaptıracak veya mevcut havuzdaki yaşlanmış kaplamayı değiştirecek olabilirsiniz. Burada önceliğiniz kullanılacak malzemeye en iyi şekilde karar vermektir. Her bir malzemenin maliyet, görsel çekicilik ve dayanıklılık açısından artıları ve eksileri bulunmaktadır. 

Havuzun kaplaması için kullanılacak malzeme seçeneklerini dikkatlice değerlendirmeniz gerekmektedir. Yeni bir havuz için kullanılabilecek üç farklı kaplama malzemesi bulunmaktadır. Bunlar klasik beyaz havuz alçısı, renkli kuvars ve çakıl taşlarıdır. 

Her malzeme çeşidinin kendine göre artıları ve eksikleri bulunmaktadır. Bunları inceleyerek ihtiyaçlarınızı ve tercihlerinizi netleştirerek en iyi seçimi yapma yoluna gidebilirsiniz. 

  

Klasik Havuz Alçısı

Dünyanın dört bir yanında binlerce havuzda yıllardır kullanılan en önemli malzeme klasik havuz alçısı olarak ön plana çıkmaktadır. Klasik havuz alçısı öncelikle beyaz çimento, mermer tozu ve su direncini arttırmak için takviye edici katkı maddelerinden oluşan bir karışımdır. Su ile karıştırıldığı zaman inşaatçılar pürüzsüz bir havuz içi kaplama malzemesi elde etmektedirler.

Klasik havuz alçısı aynı zamanda yeni bir havuzda veya mevcut bir havuzda iç kaplama yapılmak istenildiğinden en uygun fiyatlı seçim durumundadır. Havuz suyunun sürekli ve düzgün bir şekilde kontrol edilmiş olması durumunda klasik havuz alçısı 8-12 yıl aralığında kalıcılığını korumaktadır. Ancak, özelikle suyun sert olduğu bölgelerde su alçının dayanıklılığına zarar verebilmektedir. Bu durumlarda kuvars veya çakıl çok daha akıllıca bir seçimdir. 

Her ne kadar klasik havuz alçısı beyaz renkli olsa bile ıslak karışım yardımıyla lagün tarzı tasarımlar için popüler bir seçim olan daha koyu renkli olmaları sağlanabilmektedir. Özellikle mavi ve gri renkler elde edilerek havuz daha karanlık bir görünüme kavuşturulmaktadır. 

Bununla birlikte, eklenen renk ne kadar derin olursa kaplamada oluşacak çizgi ve solma gibi durumlar daha belirgin hale gelecektir. Aslında bazı havuz yapımcıları boyalı alçıları kullanma konusunda isteksizdirler çünkü bu alçılar en ufak lekenin dahi görünmesine neden olmaktadırlar. 

Klasik havuz alçısı havuz suyundaki kimyasallara, minerallere ve pH değerine sürekli olarak tepki verebildiğinden, su kimyası düzgün ve tutarlı bir şekilde dengelenmediği zaman bu tür bir kaplama çeşitli problemler ortaya çıkarabilmektedir. Sonuç olarak lekelenme, aşındırma, beneklenme, erozyon ve renk değiştirme gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle klasik havuz alçısının ömrünü uzatan veya kısaltan en önemli etken suyun kalitesidir. 

Gözle görülür lekelere karşı artan kırılganlığa sahip olması ve su kalitesinin sıkı sıkıya takip edilmesi gerekli olduğu için klasik havuz alçıları çok çabuk bozulabilmektedir. Bir havuzun istenilen kalitede olabilmesi için iç kaplaması son derece önemlidir. Bu sebepten ötürü seçim yaparken dayanıklılığı ve kullanım ömrünü hesaba katmanız gerekmektedir. 

Bu yüzden havuz sahibi olmak isteyen pek çok insan klasik havuz alçısı kullanımı konusunda tereddütte kalabilmektedir. Bu insanlar havuzları için iç kaplama malzemesi seçerken daha çık renkli kuvars veya çakıl taşlarını tercih etmektedirler. 

Renkli Kuvars

90'lı yıllarda ortaya çıkan kuvars malzemesi sunduğu özellikler nedeniyle havuz inşaatı sektöründe gözde bir malzeme olmuştur. Birçok şirket bu malzemeyi havuz yapımında kullanılması için özel olarak üretmektedir.

Kuvars malzemesi iç havuz kaplamasında silisli toprakla karıştırılarak kullanılmaktadır. Bu karışım, mekanik olarak yuvarlanmış küçük kuvars granülleri ile oluşturulmaktadır. Ayrıca kuvars parçalarının içinde sert ve güzel bir dış yüzey elde edilebilmesi için parça yüzeylerine kalıcı olarak bağlı renkli seramik pigmentler yer almaktadır. 

Havuz sıvasını gerçekleştirecek olan inşaatçılar bu kuvars karışımını tıpkı klasik havuz alçısının kullanıldığı gibi havuz kabuğunun iç kısmına uygulamaktadırlar. Uygulama süreci aynı olmasına rağmen bu iki malzemenin sunduğu nihai sonuçlar aynı değildir. Kuvars kaplamalar herhangi bir türde olan havuzun iç kısmına daha fazla güç, güzellik ve dayanıklılık sunmaktadırlar. 

Bu konuda bilgili olmayan kişiler için söylemek gerekirse kuvars Mohs mineral sertliği ölçeğinin üst kademesinde yer almaktadır. Bu nedenle söz konusu malzemenin çizilmesi çok daha zordur. Üstelik bu malzeme parçalanmaya ve aşındırmaya karşı klasik havuz alçısından çok daha dayanıklıdır. 

Yeni havuzda veya yenilenecek olan havuzda son kat olarak kullanılarak kuvars malzemesi güçlü, gözeneksiz ve leke tutmaz bir iç mekan oluşturulmasına imkan tanımaktadır. Ayrıca kuvars, havuz suyundaki kimyasalların dengesizliğinden ötürü ortaya çıkabilen erozyon gibi durumlara karşı daha uzun ve etkili bir çözüm niteliği taşımaktadır. 

Daha fazla dayanıklılık ve işlevsellik sağlamasının yanında kuvars stil açısından çeşitli farklı olanaklar sunabilmektedir. Kuvars karışımları mavi, kırmızı, beyaz ve gri gibi renkler dahil olmak üzere geniş bir renk yelpazesine sahiptirler. 

Kuvars malzemesi uygulandıktan sonra havuza yakından veya uzaktan baksanız dahi güzel bir görüntüyle karşılaşırsınız. Eğer zaman içerisinde hafif lekeler veya aşındırma gibi durumlar yaşansa bile benekli örüntüsü görsel lekeleri klasik havuz alçısından daha iyi bir şekilde gizleyecektir. 

Bu tür avantajlar havuz sahibi olacak kişilerin ilgisini çekebilmektedir. Bu malzemenin en büyük dezavantajı ise klasik havuz alçısından yaklaşık %20-30 aralığında daha pahalı olmasıdır. Buna rağmen havuz satın alacak kişiler bu malzemeyi tercih etme yoluna gitmektedirler. Bunun en büyük sebebi ise kuvars malzemesinin daha dayanıklı olması ve zaman içerisinde değerini muhafaza etmesidir. 

Çakıl Taşı

Bazı nehir yataklarında yer alan minik taşlardan esinlenerek kullanılan çakıl taşı, tüm malzemeler arasında en lüksü ve en güzelidir. Herhangi bir havuzda kullanıldığında gerçekten farklı bir sonuç sunmaktadır. Bileşimi nedeniyle parçalanma, lekelenme, aşındırma ve solma gibi etkenlere karşı neredeyse tamamen dayanıklıdır.

Bu dayanıklı havuz yüzeyi, klasik havuz alçısı ve çakıl karışımından üretilmiştir. Çakıl taşı harmanı üç farklı boyutta olmaktadır. Tüm boyutlar oldukça küçültürler ancak en küçükleri kum tanelerinden az bir şey büyüktür. 

Çakıl taşlarının dokuları değişiklik gösterebilmektedir. Daha büyük taşlarla yapılan bazı karışımlar kuvars karışımlara göre biraz daha sert olabilmektedir. Bir karışım seçerken konfor faktörünü hesaba katmanız gerekmektedir. Bazı çakıl karışımlarının çıplak deriye temas ettiğinde oluşturduğu his hoşunuza gitmeyebilir. Hatta bazı çakıl kaplı basamaklar veya bronzlaşma çıkıntıları bir süre orada vakit geçirmeniz durumunda cildinizde geçici olarak çatlak benzeri girintiler oluşmasına neden olabilmektedir. 

Kuvars malzemesinde olduğu gibi çakıllar önceden belirlenmiş olan renklerde olabilmektedirler. Bu nedenle renkler hemen hemen her yüzeye uyum sağlayabilmekte ve onarım gerekli olduğunda mükemmel bir renk eşleşmesi sunabilmektedir. Klasik havuz alçısı ve kuvars malzemesinden farklı olarak çalış taşlarının uygulama süreci çok daha fazla emek istemektedir. Çakıl taşlı havuzları inşa ettirmek inşaatçıların gün aşırı gelip kontroller gerçekleştirmesini gerekli kılmaktadır. 

Çok çeşitli renk seçenekleri ile çarpıcı bir estetik yaratmak için çakıl kaplama yaptırmayı düşünebilirsiniz. Buna ek olarak sahip olacağınız havuzun bir göl yatağını, dağın kıyısındaki akıntıyı veya tropikal bir tatil mekanını andırması için çakıl taşlarından destek alabilirsiniz. 

Çakıl yüzeyler, klasik havuz alçıları ve kuvars malzemelerinden çok daha pahalı olduğundan bunları tercih ederken bütçenizin yeterli olması gerekmektedir. Çakıl taşları, klasik havuz alçısından yaklaşık %40-60 aralığında daha masraflıdır. 

Buna rağmen, çakıl taşlı bir iç kaplama yaptırarak güzel ve genel olarak 12-14 yıllık kalıcı olan bir havuz görünüme sahip olabilirsiniz. Uzun vadede çakıl taşı kaplamasını tercih etmek çok daha ekonomik bir tercih olabilecektir. 

Yeni bir yüzme havuzu yaptırmak veya mevcut olanı onarmak istiyor olabilirsiniz. Öncelikle ne tür bir iç kaplama kullanılacağına karar vermeniz gerekmektedir. Kişisel bütçenize uygun olan üç farklı iç kaplama seçeneği mevcuttur. Her bir seçim havuz görünümünü doğrudan etkileyecektir. Buna ek olarak her bir malzemenin performansının diğerine göre daha farklı olduğunu unutmamalısınız. 

Klasik havuz alçısı en az dayanıklılığa sahip olan, her türlü lekeyi ve aşınmayı gösterme eğilimindeki düşük maliyetli bir seçenektir. Kuvars ve çakıl taşı iç kaplamaları tercih etmek ise başlangıçta bütçenizden ek harcama yapmanıza neden olabilecektir. Ancak uzun vadede bu malzemeler çok daha dayanıklı olduklarından zaman geçtikçe daha ekonomik olabilmektedirler. 

Havuz iç kaplaması ile ilgili daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa hemen iletişim formunu doldurarak veya 0216 475 39 37 telefon numarasını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta