Alkalinite Nedir? Neden Yükselir? Kaç PPM Olmalıdır?

Blog

Alkali suyun PH değerinin 7.0 düşük veya yüksek oluşunun bazik ya da asidik olarak değerini ifade ederken, alkalinite ise suyun; PH parametresinde mutlak ölçümle gösterdiği direnç veya asit tamponlanma kapasitesinin miktar olarak ölçüsü olarak ifade etmektedir. Bu iki ifadenin birbirine karıştırılmamasının suyun kalitesinin belirlenmesi açısından önem arz etmektedir.

Alkalinite Neden Önemlidir?

Suyun asidik veya bazik olduğunu en iyi şekilde belirten alkalik ifadesi suyun kalitesinde bir ölçüt olarak değerlendirilmektedir. Su içeresinde çözünmüş olan bileşikler suyun kalitesini belirlemektedir. Alkalinite doğrudan suyun kalitesinin etkilediğinden istenen seviyede olmadığı durumlarda; suyun kullanım sektörüne bağlı olarak birçok olumsuz durumu beraberinde getirmektedir.

Bu olumsuz durum özellikle ısınmada kullanılan sular için ekipmanlarda kireçlenme tıkanma gibi olumsuz durumlar oluşturur iken, havuz suyunda bulanıklık ve havuz ekipmanlarında tıkanma kireçlenme, klor etkinliğinde azalma ve en önemlisi hassas ciltlerde kaşıntı pullanma dökülme gibi semptomlara neden olabilmektedir. Bu durum bize basit gibi göründen değerlerin kontrol edilmediğinde su kalitesinin bozulmasıyla birlikte insan sağlığına doğrudan olumsuz etkileyecek durumların olacağını bildirmektedir.

Alkalilik suda çözünmüş halde bulunan hidroksitlerin, karbonatlar ve bikarbonatlar kalsiyum karbonat magnezyum karbonat toplam değerini ifade etmektedir. Bu bileşiklerin suda bulunma ve çözünme miktarına bağlı olarak oluşan iyonlardan; HCO3¯ Bikarbonat iyonu, OH¯ Hidroksil iyonu ve CO3¯ Karbonat iyonları alkalilik derecesini belirmektedir.

Alkalinitenin su içinde toplam ifadesi mg/L CaCO3 şeklindedir. Su içindeki iyonlar kimyasal bir denge oluşturmakta bu iyonlar suyun PH derecesine göre azalmakta veya çoğalmaktadır.

Alkalinitenin derecesini su içinde çözünmüş halde bulunan Bikarbonat iyonu, OH¯ : Hidroksil iyonu ve CO3¯ : Karbonat iyonları miktarı belirtilmektedir. Havuz sularında uygun olarak kabul edilen alkalinite değeri 80ppm ile 120 ppm arasında olması ideal değer olarak kabul edilmektedir. Düşük ve yüksek alkalitenin sebep ocağı sonuçları şöyle detaylandırabiliriz.

Düşük Alkalinite meydana gelen durumlar;

• PH değerinde meydana gelen ani ve hızlı değişimler

• Havuz dolgu ve derzlerinde deformasyon

• Havuz genel yapısının korozyona uğraması

• Havuz Plastik ekipmanlarda korozyon oluşması, düşük alkalinite de meydana gelen durumlar olarak sıralanabilir.

Yüksek Alkalinite de meydana gelen durumlar;

• PH direncinin oluşması

• Klor dreninin oluşması

• Fayans yüzeyinde Birikmeler

• Bulanık suyun oluşması

• Filtrelerde Tıkanma gibi durumlarda Yüksek alkalinite de meydana gelen durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Suda bulunan ve suyun alkaliliğini belirlemede büyük rolü olan hidroksitlerin, karbonatlar ve bikarbonatların alkalinite tayin kiti ile ölçülerek Sudaki alkaliliği ppm cinsinden ölçerek sudaki OH, H2CO3, HCO3- şeklinde alkalilik belirleyen ekipmandır. Bu test kitinin kullanımı sudaki değerleri sürekli olarak aynı seviyede tutmak amacıyla belirli aralılarla kullanılmaktadır.

Alkalinite Derecesini Artıran Durumlar Nelerdir? Yüksek Alkalinitenin Zararları Nelerdir? Alkalinite Derecesini Durumlar Nelerdir?

Suda bulunan iyonlardan;

• HCO3¯ : Bikarbonat iyonu,

• OH¯ : Hidroksil iyonu

• CO3¯ : Karbonat iyonları alkalilik derecesi belirleyen iyonlar arasında yer almaktadır.

Bu iyonları oluşturan bileşiklerin suda bulunma miktarına göre alkalilik derecesi artmakta veya azaltmaktadır. Yüksel alkalite su kalitesinde suyun kullanım durumun a göre farklı olumsuzluklara sebep olabilmektedir. Bunlardan önemli olanları, suyla doğrudan teması olan ekipmanların kireçlenmesi suretiyle işlevini yerine getirememesine neden olmakta fitrelerin ve su akış yollarının tıkanmasına yol açmaktadır. Diğer elementlerin etkinliğinin azalması gibi sonuçlar meydana gelmektedir.

 Ayrıca havuzlarda su kalitesi ve insan sağlığı düşünüldüğünde; havuz sularında yüksek alkalinitenin özellikle cilt sağlığını olumsuz etkileyebileceği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir. Alkalinite derecesinin de önemli rol alan faktörler su içerindeki mevcut bileşiklerin varlığının yanı sıra dışarıdan uygulanacak kimyasallar ile de sudaki alkalilik derecesine müdahale edilebilmektedir.

Havuz Suyunda Alkalinite Derecesi Kaç Olmalıdır?

Havuz suyunda alkalilik derecesi 80- 120 ppm arasında olması ideal değer olarak kabul edilmektedir. Özel ölçüm cihazları ile ölçülüm yapılıp havuzun bu değerler arasında alkaliniliğe sahip olması gerek insan sağlığı gerekse havuz ve ekipmanlarının zamanla zarar görmemesi açısından son derece önemlidir. Havuz suyunun ara ara ölçüm yapılarak gerekli parametrelerin optimum seviyede tutulması gerekmektedir. Havuz suyunun alkalinite seviyesini düşürmek için kullanabilecek birçok kimyasal vardır bunlar arasında yaygın kullanımı bulunan kimyasal hidroklorik asittir.

120 ppm'nin altında olması beklenen havuz alkalinitesinin bu seviyenin altında tutulması için ne kadar asit ilave edilmesi gerektiğini ayarlamak için havuz kimyasalların kullanım kılavuzunda belirtilen talimatlar doğrultusunda seyreltme işlemlerinin yapılması son derce önemli bir husustur.

Havuz Bakımda Alkalinite Derecesinin Önemi Nedir?

Havuz suyun alkalinite derecesi yüksek olur ise klor ile dezenfeksiyon işlemleri zorlaştıracaktır. Ayrıca alkaliniteyi azaltmak için kullanılan kimyasallar su içerisinde fayanslar üzerine çökelmeler meydana getirecektir. Bu durumda su boruları ve filtrelerde tıkanma sorunu da meydana gelecektir.

Havuz suyunda meydana gelen yüksek alkaliniteyi düşürmek amacıyla 33 ‘lük HCL (Hidroklorik Asit) veya 30’luk H2SO4 (Sülfürik Asit) asit uygulaması yapılabilmektedir Havuz suyun alkalite derecesi yüksek olduğu durumlarda havuzun tabanında aşınma ve korozyonlara sebep olacağı gibi diğer plastik ekipmanlarında zarar görmesine neden olmaktadır.

Diğer taraftan alkalinin yükselmesiyle PH da meydana gelen düzensizlik su kalitesini düşüren sebepler arasında yer almaktadır. Havuzlar insan sağlığı açısından sürekli kontrol edilmesi gereken yerler arasındadır. Çeşitli kimyasallar ile dezenfeksiyonun sağlanması gerekir sudaki alkalilik seviyesi bu kimyasalların etkinliğini doğrudan etkilediğinden mutlaka optimum seviyede olması sağlanmalıdır.

Havuzlarda kullanımı bulunan kimyasallar şöyledir;

• Sıvı, tablet veya toz formülasyonunda Klor,

• Yosun uluşmasını engelleyen kimyasallar,

• Toz veya sıvı formda PH Düşürücüler,

• Zemin parlatıcı ve tortu giderici kimyasallar,

• İyonları tutan bileşikler

• Dezenfektanlar(özellikle ayak)

• Filtre açıcı kimyasallar ile yüzey temizlemede kullanılan kimyasallar olarak sıralanabilir.


Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta