Süs Havuzu Yapımı
Tanıtım Videosunu Seyret

SÜS HAVUZU YAPIMI

Süs havuzu yaptırmak istiyorsanız birkaç seçeneğiniz olacaktır. Çeşmeli ve mimari detayları bulunan bir havuz yaptırabilir veya klasik bahçe havuzlarından birisini tercih edebilirsiniz.Çilek Havuzher türlü gereksinim için elinde doğru malzemeleri bulundurur. Süs havuzunun her nerede yer almasını isterseniz isteyin size özgü çözümler sunabiliriz. Bahçede, parkta veya farklı bir alanda yer alan süs havuzunun inşası her zaman alanın büyüklüğünü, konumunu ve durumunu dikkate alan bir planlama işe başlar. Doğru filtreleme sistemine ek olarak süs havuzu yapılırken uyulması gereken birkaç temel kural vardır ve bunları asla unutmamanız gerekir.

Süs Havuzu Yapımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Süs havuzu inşa edilirken yaprak döken ağaçlardan, kozalaklı ağaçlardan ve kökleri kuvvetli olan bitkilerden yeteri kadar uzakta olmaları gerekir. Ağaçların arasında bir yere süs havuzu yapılacaksa bu durumda süs havuzunu korumak için bir bariyer oluşturulması düşünülebilir.

Süs havuzlarının günde dört ile altı sat doğrudan güneş ışığı almasına dikkat edilmelidir. Bu sayede alg gelişimini önlemek mümkün hale gelecektir. Havuzun kışı tamamen dönmesini önlemek için derinlik hesabının doğru yapılması gerekir. Süs havuzlarının tasarım olanaklarında neredeyse hiçbir sınır yoktur. Küçük kayalardan ve ağaç köklerinden kaynaklanan karşı koruma sağlamak için süs havuzunun altına her zaman bariyer görevi görecek bir örtü yerleştirilmelidir.

Süs Havuzu Modelleri ve Fiyatları

Bir yaz gecesinde kendinizi sulu bir alanın kenarında otururken hayal etmeye çalışırsanız süs havuzunun neden bu kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Su sizi eğlendirir ve sakinleştirir. Bahçeniz veya açık alanınız için tercih edebileceğiniz çok farklı süs havuzu modeli vardır. Ancak hepsini üç önemli başlık altında toplamak mümkündür.

Doğal Süs Havuzları

Peyzajın bir parçası gibi görünen bu tür süs havuzları serbest biçimli kenarlara sahip değildirler. Düz yapıda olan doğal süs havuzlarının en önemli avantajı etrafında bulunan alanla uyum içerisinde olmasıdır. Bölgeye özgü taşlar ve bitkilerle desteklenen süs havuzları bu kapsama girerler.

Yarı Doğal Süs Havuzları

Bir evin veya alanın etrafındaki mevcut görünümden ipucu alan bu popüler süs havuzu tipi, tuğla, beton veya taş verandanın yanına yerleştirilebilirler. Genelde evlerin bahçeleri için en ideal seçim durumundadırlar. Serbest biçimli şekillere sahip olmaları en önemli özelliklerinden biridir.

Biçimsel Süs Havuzları

Geometrik şekillerle tanımlaman bu havuz türü genellikle pahalı harçlar veya betonlarla oluşturulurlar. Düz bir bahçe için oldukça ideal olan biçimsel süs havuzlarının en önemli yanı ise içinde bulunan canlıları ön plana çıkarmasıdır. Bu tür havuzlarda bitkilerin çok az kullanıldığı unutulmamalıdır.

Süs Havuzu Yapımında Kullanılan Malzemeler

Hareket eden su her zaman ruhu rahatlatır. Dalgalara vuran ışığı seyretmek veya bir çeşmenin oluşturduğu sıçramaları dinlemek insanı sakinleştirir. Süs havuzları bunun için oluşturulurlar ve en önemlisi popüler peyzaj projelerinden birisidir. Bir süs havuzunun kaliteli ve işlevini yerine getiren bir yer olabilmesi için kullanılan malzemelere dikkat edilmelidir.

Malzeme 1: Astar

Ne kadar süs havuzu astarına ihtiyaç duyulacağını hesaplamak için basit formüller kullanılır. Astarın uzunluğu daima havuz uzunluğu ve derinliğin iki katı düşünülerek hesaplanmalıdır. Astarın genişliğinde ise havuzun genişliği ve derinliğin iki katı düşünülmelidir.

Astar için tercih edilen en yaygın malzeme sentetik kauçuk olarak üretilen özel ürünlerdir. Bu ürünleri çatı kaplamasındaki astarla karıştırmamak gerekir. Eğer süs havuzunda çeşitli canlılara yer vermek istiyorsanız kesinlikle süs havuzu için üretilmiş olan ürünleri tercih etmelisiniz. Astar için bir diğer önemli tercih polietilen ve güçlendirilmiş polipropilen ile üretilmiş olan ürünlerdir. Bunlar diğer astar ürünlerinden daha hafif ve daha ince ama daha ucuz olurlar.

Malzeme 2: Pompa

Pompa için bir tercih yapılırken saat başına galon derecesine dikkat edilmelidir. Bu derece havuzun hacmine uygun olmalıdır. Bir pompanın bir şelale veya çeşmenin çalışmasını sağlar. Bu nedenle pompanın bunu yapabilecek güce sahip olması gerekir. En düşük watt değerine sahip olan pompalar maliyet açısından daha avantajlıdırlar.

Malzeme 3: Filtre

Filtre suyu kirden arındırır. Böylece pompanın tıkanması gibi bir problem yaşamazsınız. Süs havuzunda herhangi bir canlı yaşayacaksa onlara zarar veren kimyasalları filtre sayesinde onlardan uzak tutabilirsiniz. Filtre tercihinde mekanik ve biyolojik olmak üzere iki farklı tercih yapabilirsiniz.

Mekanik filtreler pompaya ulaşmadan önce kirleri hapseder. Filtrenin ilkbahar ve sonbaharda haftada bir, yaz aylarında her hafta ve kış aylarında ayda bir temizlenmesi gerekir. Biyolojik filtreler süs havuzunda herhangi bir canlı olacaksa mutlaka yer alması gereken bir malzemedir.

Malzeme 4: Su Karıştırıcılar

Su hareket etmezse süs havuzu durgun olacaktır. Durgun olan bir süs havuzunda yosun oluşumu çok daha sık meydana gelir. Bu nedenle çeşitli su karıştırıcıları kullanmanız gerekir. Bunun için çeşme, şelale veya fıskiye kullanılmalıdır.

Süs yapımında tercih edebileceğiniz en yaygın su karıştırıcısı çeşmedir. Havuzun yüzeyinden su fışkırtan veya insan yapımı bir süsten akan su görsel olarak oldukça ilgi çekicidir. Her biri belirli bir pompa kapasitesine bağlı olarak çalışır.

Süs havuzunda bir görsel şov olmasını istiyorsanız genişliğini iyi hesaplamış olduğunuz bir şelale oluşturabilirsiniz. Bunu yaparken pompanın galon kapasitesini hesaba katmanız gerekir. Şelalelerin çalışma yöntemleri oldukça basittir ama onlar için yeterli güce sahip olunmalıdır.

Süs havuzunda fıskiye olmasını istiyorsanız ayrı bir hava pompası kullanmanız gerekir. Süs havuzunun yüzeyini hafifçe dalgalandıran kabarcıklarla ufak bir görsel şölen oluşturabilirsiniz. Fıskiyelerin farklı türleri ve boyutları olsa bile temel olarak bu işi görürler.

Malzeme 5: Süs Havuzu Aksesuarları

Doğal bir süs havuzu seçtiyseniz ve içinde canlıların olmasını istiyorsanız bu durumda süs havuzunu çeşitli aksesuarlarla destekleme yoluna gitmeniz gerekir. Çeşitli bitkiler ve çeşitli balıklar süs havuzuna renk katmak için kullanılabilecek doğal aksesuarlardır.

  • Hasır Otu: Nemli toprağa ve sığ suya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle süs havuzlarında kolayca büyürler. Boş olan gövdeleriyle yıl boyunca kök bölgesine ve balıklara oksijen taşırlar.
  • Lotus: Derin alanlara veya kaplara ekilirler. Su yüzeyinin üzerinde çiçek açarlar ve süs havuzu için ideal bir bitkiler arasında yer alırlar.
  • Mor Zambak: Bir kısmı suda kalabilen bitkilerden biridir. Mavi veya mor tonlara sahiptirler. Kısmi gölge oluştururlar ve süs havuzuna doğal bir renk katarlar.
  • Su Sümbülü: Serbest yüzen bir bitkidir. Parlak yeşil yapraklara sahiptirler. Genellikle soğuk iklimlerde yetiştikleri için her bölgede kullanıma uygun değildirler.
  • Japon Balığı: Az bakım gerektiren akvaryum balığıdır. Buldukları bitkileri, yosunları ve larvaları yiyerek hayatta kalırlar. Genellikle ortalama 10 yıl yaşarlar. Bu nedenle süs havuzları için en uygun balıklardan biridir.
  • Koi: Büyük bir akvaryum balığıdır. Genellikle 40 yıl yaşarlar ve süs havuzunun boyutuna göre büyüme durumları değişiklik gösterir. Düzenli olarak beslenmeleri gerekir. Kış koşullarında yaşamaya uygun balıklardan biridir.

Süs Havuzu Yapım Aşamaları

Bir süs havuzu arka bahçenizin peyzajını geliştirmek için harika bir yoldur. Bir süs havuzu tasarlanırken olanaklar sonsuzdur. Süs havuzu tamamlandıktan sonra bulunduğu alana renk katar. Üstelik süs havuzunun yapım süresi çok fazla değildir.

Süs havuzunun yapım aşamaları projenin büyüklüğüne ve detaylarına göre değişiklik gösterir. Ancak her boyuttaki süs havuzunda ortak olan belirli aşamalar vardır. Çilek Havuz size sözünü verdiği süs havuzunu başarılı bir şekilde yaparken bu aşamaları takip ederek hayalinizi gerçeğe dönüştürür.

Aşama 1: Alanın Kontrolü

Süs havuzunun inşa edileceği alanın altında yer alanları bilmek çok önemlidir. Bu nedenle alan kontrolü yaptıktan sonra planlama aşamasına geçilmelidir. Süs havuzu inşa edilirken yerin altında yer alan su ve elektrik tesisatına zarar verilmemelidir.

Aşama 2: Yerin Belirlenmesi

Süs havuzunun yapıldığı yerin özenle seçilmesi gerekir. Süs havuzunun belirli bir yerden kolayca görünür olması istenebilir. Süs havuzu bir arka bahçeye yapılacaksa onu çocukların ve evcil hayvanların oyun alanından uzak tutmak gerekir. Ayrıca süs havuzunun güneş ışığı alması gerektiği için onun büyük ağaçlardan uzak olmasına dikkat edilmelidir.

Aşama 3: Boyutun ve Derinliğin Belirlenmesi

Suyun temiz olabilmesi için süs havuzuna ait boyutun en iyi şekilde belirlenmesi gerekir. Ayrıntılı bir tasarım isteniyorsa veya süs havuzu modellerinden birisinde ısrar ediliyorsa buna uygun planlama yapılmalıdır. Aksi durumda süs havuzu normal işlevinden uzak kalır.

Aşama 4: Kazı İşleminin Yapılması

Kazı işlemi süs havuzu için oluşturulan planda yer alan boyuta, şekle ve derinliğe göre yapılmalıdır. Havuzun kenarlarda yeterli eğimin bırakılmasına dikkat edilmelidir. Su bitkileri kullanılacaksa kazı işlemi sırasında bitkilerin büyüyebileceği alanlar oluşturulmalıdır.

Aşama 5: Kum Katmanının Oluşturulması

Kazı işlemi tamamlandıktan sonra kum katmanı oluşturulmalıdır. Bu kum katmanı havuz için kullanılacak olan astarı koruma görevini görecektir. Bu kum katmanı olmazsa zeminde yer alan sivri taşlardan dolayı astarın yırtılması söz konusu olabilecektir.

Aşama 6: Astarın Yerleştirilmesi

Süs havuzunda kullanılacak olan astarın havuz için oluşturulmuş alandan büyük olması gerekir. Astarın yerleştirilmesi işlemi oldukça basittir. Astar kazılan alanın merkezine yerleştirilir ve dışarıya doğru açılır. Böylece astar yerleştirilme işlemi kolayca tamamlanmış olur.

Aşama 7: Su Karıştırıcısı Özelliğinin Eklenmesi

Süs havuzunda tercih edilecek olan su karıştırıcısı ne olacaksa bu özelliğin astar yerleştirildikten sonra eklenmesi gerekir. Eğer suyun üzerinde yer alan bir şelale oluşturulacaksa bu planlamaya göre sonraya bırakılabilir. Her ne olursa olsun süs havuzunda bir su karıştırıcısı özelliği kullanılmalıdır.

Aşama 8: Filtrenin Yerleştirilmesi

Süs havuzu için doğru filtre seçimi yapılmalıdır. Mekanik filtre boş bir havuz için idealdir. Havuzda canlılar olacaksa biyolojik filtre tercih edilmelidir. Filtre havuzun kirlenmesine engel olacaktır. Aynı zamanda havuza yerleştirilecek olan pompanın sağlıklı kalmasını sağlayacaktır.

Aşama 9: Süs Havuzuna Su Doldurulması

Bir bahçe hortumuyla veya otomatik bir sistemle süs havuzuna su doldurulmalıdır. Havuzun özelliklerine göre ihtiyaç duyulan su miktarı farklı olabilecektir. Havuz suyla doldurduktan sonra astar artık sabitlenmiş olacaktır.

Aşama 10: Süs Havuzunun Tamamlanması

Süs havuzunun kenarlarının plana uygun mimari özelliklerle kaplanması gerekir. Böylece suyun etrafa sıçraması gibi durumlar engellenir. Doğal bir süs havuzu seçildiyse buna uygun taşlar ve bitkiler, biçimli bir süs havuz seçildiyse beton kullanılarak süs havuzu tamamlanır.

Hayalinizdeki süs havuzuna kavuşmak için tüm bu aşamaları eksiksiz bir biçimde takip edecek ve uygulanması gereken her şeyi kaliteli bir biçimde uygulayacak bir firmayla çalışmalısınız. Çilek Havuz dünden bugüne ulaşmış olan deneyimiyle size bu konuda yardımcı olabilecektir.

Merak Edilenler
E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta