Havuz Ölçümü Nasıl Yapılır?

Havuz Ölçümü Nasıl Yapılır

Havuz suyunun hijyenik olması insan sağlığı açısından büyük önem arz ediyor. Havuz suyunun kullanım sıklığı ve dış çevre etkenlerinden dolayı gerekli bakımlarının yapılmaması durumunda virüs ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara neden olduğu biliniyor. Bu nedenle havuz suyunun belirli dönemlerde ölçümleri yapılmalıdır. Birçok kişi havuz ölçümü nasıl yapılır sorusuna cevap arayarak bu konuda bilgilenmek istiyor.

Havuz Suyunun Tahlil Yöntemleri 

Havuz suyu ölçümleri için bir takım yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemlerin başında mikrobiyolojik tahliller geliyor. Mikrobiyolojik tahliller ile havuz suyunun kalitesi korunarak sağlıklı havuzlar için önemli adımlar atılıyor. Ticari havuzlar için Sağlık Bakanlığı her ay düzenli bir şekilde gerekli tahlilleri yaparken ev havuzları içinde bireysel olarak her sezon başında gerekli mikrobiyolojik tahlillerin yapılması gerekiyor. Eğer kihavuz değerleri ölçümü için kullanılan sular taşıma suyu ya da kuyu suyu ise bu tahlilin daha fazla yapılması gerekiyor. 

Bu tahlillerde genellikle toplam koloni sayısına toplam koliform bakteri, pseudomonas aeruginosa ve e coli parametrelerine bakılmaktadır. 

Havuz Suları İçin Kullanılan Kimyasal Tahlil Yöntemleri 

  Havuz sularının bakımları için kullanılan bir başka tahlil yöntemi ise kimyasal tahliller olarak dikkat çekiyor. Bu tahlillerin en önemli özellikleri şunlardır; 

  • Kimyasal tahlil yöntemleri, bir kısım havuzlarda kullanıcılar tarafından bir kısmı da profesyonel hizmet veren firmalar tarafından yapılıyor. 
  • Evhavuz ölçümüiçin kimyasal yöntemlerin uygulanmasında toplam klor ölçümü olarak ph ölçümü yapılıyor. 
  • Havuz içerisinde bulunan siyanürik asit, toplam sertlik, toplam alkalinite, nitrit, amonyum, alüminyum ve bakır gibi parametreler kimyasal tahlil yöntemleri ile tespit edilir 

PH ve Klor Pratik Test Kiti Nasıl Kullanılır? 

Bu tür testler kişisel havuz kullanıcıları için oldukça kolay bir şekilde uygulanıyor. Hazır üretilen test kitleri sayesinde havuzların gerekli ölçümleri yapılarak havuz suyundaki PH ve klor düzeyi test edilebiliyor. Test kitlerinin güvenilirliliği oldukça yüksek olup havuz suyu için gerçek değerleri vermesi açısından da oldukça önemlidir. 

Havuz Suyu Analizleri Nasıl Yapılıyor? 

Havuz suyu analizlerinden sağlıklı bir netice elde etmek için havuz suyundan numune alınarak gerekli incelemeler yapılıyor. Alınan havuz suyu örneği ile birlikte su içerisindeki PH ve klor düzeyi tespit edilerek klor ve PH değerinde azalma söz konusu ise gerekli kimyasallar ile bu eksikliğin giderilmesine karar veriliyor. Yapılan tespitler neticesinde havuz genelinde uygulanacak klor ve PH değerlerini yükseltmek için gerekli su kimyasalları ile havuz destekleniyor. 

Sağlıklı Havuz Suyu İçin Gerekli Olan Unsurlar 

  Havuz suları insan ve dış etkenlerin etkisinde fazlası ile maruz kaldığından bir takım virüs ve bakterilerin de uğrak noktası oluyor. Havuz sularında en çok görülen sorunlardan birisi olan yosunlanma ise bakteri ve virüslerin üremesi için uygun şartları oluşturan unsurlar olarak dikkat çekiyor. Tüm bu sorunların ana nedeni suda klor ve ph değerinin normal limitlerinin altında olmasından kaynaklanıyor. 

Ph ve klor düzeyi normal seviyelere çekildiğinde su içerisinde yer alan yosunlar hızlı bir şekilde yok olarak yosunlar içinde öbekleşen virüs ve bakteriler de etkisini kaybederek yok oluyor. Klor sayesinde yok olmaya başlayan yosunlar zamanla kuruyarak beyaz bir polen haline geliyor. Ancak bu polenler suyun klor seviyesi düşük olması durumunda yeniden havuz suyunun yosunlaşmasına neden olabiliyor. Havuz suyunun klor düzeyinin üst seviyelerde tutulması ile polenlerin yeniden yosunlaşma oluşturmasının önüne geçilebiliyor. 

Sağlıklı havuz suyunda gerekli kimyasalların uygulanması ile birlikte insandan ve dış çevreden gelen unsurlar su içerisinde yayılma göstermeden yok olarak suyun kalitesinin korunmasını sağlıyor.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta