Betonarme Havuz Nasıl Yapılır?

Blog

Betonarme havuzlar, sektörde en sık tercih edilen havuz sistemleri arasındadır. Bu tür havuzlar, genellikle beton ve çelik ham maddesinin bir arada kullanılmasıyla oluşturulan karışımdan imal edilir. Betonarme havuzlar, yapısı itibarıyla uzun ömürlü ve sağlam yapılardır. Beton ve çeliğin gücünü uzun süre boyunca kullanmak isteyenlerin tercihi olan betonarme havuzlar, sorunsuz ve uzun süreli kullanım imkanı sunar.

Betonarme ile Dayanıklı ve Güçlü Havuzlar

Daha güçlü ve dayanıklı havuzlar isteyenlerin tercihi olan betonarme havuzlar, birkaç aşamadan oluşturulur. Bu havuzlarda çatlama, su kaçırma gibi problemler bulunmaz. Havuz inşa aşamasında her bir uygulamadan sonra kuruma için 1 gün beklenilmesi gereklidir. Bu havuzlar, ortalama 15 gün içinde tamamlanabilir. Havuzun inşasında malzemelerin kalitesi birincil önceliktir. Malzeme ne kadar kaliteli olursa havuzun ömrü de o kadar uzun olur. Dikkat edilmesi gereken ikinci kriter ise işçiliktir. İşçilik, malzeme kalitesi ile bir bütündür. İnşa işlemleri sonrasında havuzda sızıntı olmaması için havuzda sızıntı testlerinin yapılması gereklidir.

Betonarme Havuz İnşaatının Aşamaları

Betonarme havuzların inşaatında öncelikli olarak havuzun inşa edileceği alanın ölçümü yapılır. Ölçüm işleminden sonra harfiyat aşamasına geçilir. Harfiyatı yapılan betonarme havuzun dış kalıbının dökülmesi gerekir. Dış kalıp döküldükten sonra iç tesisatın gereklilikleri yerine getirilir. İç tesisat aşamasında filtre boruları ve havuzun su geçirmez bantları takılır. Daha sonra ise betonarme havuzun yan duvarları ve zemini dökülür. Akabinde havuzun kaba kalıpları çıkarılır ve hazırlanan havuzun temizliği yapılır.

Betonarme Havuz İnşaatında İnce İşçilik

Kaba inşaatı tamamlanan betonarme havuzlarda şap ve iç sıva uygulaması gerçekleştirilir. Havuzun sızıntı yapmaması için havuz kaplama malzemesi ile kaplama yapılır. Kaplamada uzun ömür ve kalite isteyenler, porselenden imal edilen malzemeleri kullanır. Akabinde havuzun iç ve kenar kaplamaları yapılır. Bu uygulama, derz ile tamamlanır. En son ise elektrik tesisat işlemleri tamamlanır. Elektrik tesisatının tamamlanmasının ardından elektrik kaçağının olup olmadığı kontrol edilir. Oluşabilecek herhangi bir kaçak, sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Betonarme Havuzların Dolumu

Betonarme havuz inşaatı tamamlandıktan sonra havuz suyunun doldurulması gereklidir. Tercih edilecek havuz suyunun, havuzun yapısına uygun olması ve gerekli kontrollerden geçmesi gereklidir. Doldurulan havuzda sızıntı olup olmadığının kontrol edilmesi için 7 gün beklenmesi gereklidir. Eğer havuzda sızıntı varsa boşaltılıp tekrar sızıntı olan bölümlerinin kontrollerden geçmesi gereklidir. Eğer sızıntıya dair herhangi bir iz yoksa havuzu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Açık ve kapalı havuzların tamamında, genel olarak bu yapım aşamaları kullanılır. Havuz inşasında kullanılan araç ve gereçler, işçilik ve teknolojik ekipman da oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle malzemelerin kalitesine verdiğiniz önemi işçiliğe de vermelisiniz. Doğru malzemeleri tercih ettiğinizde ve doğru kişiler ile çalıştığınızda başarı, kaçınılmaz olacaktır.

Havuz İnşaatı Yapım Aşamaları

Havuz inşaatı, planlamadan tamamlamaya kadar birçok aşamayı içerir. İşte genel bir havuz inşaatının temel yapım aşamaları:

Planlama ve Tasarım:
  • İhtiyaçların ve beklentilerin belirlenmesi.
  • Uygun lokasyonun seçimi.
  • Havuzun boyut, şekil ve derinliğinin kararlaştırılması.
  • Kullanılacak malzemelerin ve ekipmanın seçimi.

Arazi Hazırlığı:

  • Seçilen alanda kazı yapma.
  • Toprak ve diğer engellerin temizlenmesi.
  • Alanın düzleştirilmesi.

Temel Atma:

  • Havuzun dış çerçevesinin oluşturulması.
  • Beton veya diğer temel malzemelerinin dökülmesi.

Havuz Yüzeyinin Oluşturulması:

  • Vinil, fiberglas veya beton gibi malzemelerle havuz yüzeyinin kaplanması.
  • Su sızdırmazlık işlemleri.

Filtrasyon ve Dolaşım Sisteminin Kurulumu:

  • Pompa, filtre ve boruların montajı.
  • Elektrik bağlantılarının yapılması.

Karo ve Kaplama:

  • Havuzun iç yüzeyinin karo, taş veya diğer kaplama malzemeleri ile döşenmesi.
  • Havuz kenarlarının ve çevresinin düzenlenmesi.

Ek Özelliklerin Eklenmesi:

  • Şelale, jakuzi, kaydırak gibi ek özelliklerin montajı.

Kimyasal Dengenin Ayarlanması:

  • Havuzun doldurulması.
  • Gerekli kimyasalların eklenerek suyun pH, klor seviyesi gibi değerlerinin ayarlanması.

Son Kontrol ve Test:

  • Tüm ekipmanların ve sistemlerin çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi.
  • Sızıntı, drenaj ve filtreleme sistemlerinin test edilmesi.

Havuzun Kullanıma Açılması:

  • Tüm kontrollerin tamamlanmasının ardından havuzun kullanıma açılması.

Havuz inşaatı sırasında, profesyonel bir ekip ile çalışmak ve tüm işlemlerin doğru bir şekilde yapılmasını sağlamak oldukça önemlidir. İyi bir planlama ve doğru malzeme seçimi, havuzun uzun ömürlü ve düşük bakım maliyetli olmasına yardımcı olacaktır.

Diğer Blog Yazıları

Merak Edilenler

E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta