Havuz Bakımı
Tanıtım Videosunu Seyret

Havuz Bakımı Nasıl Yapılır

Doğru ve zamanında bakımı yapılan bir havuz, kristal berraklığında bir suyun keyfini çıkarabilmenin anahtarı olarak ifade edilebilir. Uzun bir günün ardından arka bahçenizde bulunan havuzun serin suyuna yavaş bir dalış yapmak, stresli dakikalardan arınmanıza yardımcı olurken bedeninizin rahatlamasını sağlayan gevşetici bir aktivitedir. Bu durumda beklediğiniz son şey kötü bir kokuya sahip bulanık bir suyla karşılaşmak olabilir. Bir havuzu temiz tutmak seyrek de olsa su içerisine birkaç kimyasal madde atmaktan çok daha fazlasını gerektirir. Suyun pH’ını dengelemek, yüzeydeki kalıntıları temizlemek ve bazı şok uygulamaları havuz sahiplerinin düzenli olarak yapması gereken görevlerden bazılarıdır. Çilek Havuz, gereken tüm bakımı sağlamak ve havuzunuzun diğer ihtiyaçlarını karşılamak üzere hazırlanmış birçok servise sahiptir. Düzenli takip, doğru malzeme ve profesyonel bir yaklaşım gerektiren havuz bakımı, doğru kişiler tarafından gerçekleştirildiğinde birçok sağlık sorununun önüne geçerken daha tasarruflu bir kullanım gerçekleştirmenizi mümkün kılar.

Havuzunuzun nasıl çalıştığını, en doğru bakım yollarını ve buna yönelik yapılacak planı bilmek, yaşanabilecek havuz problemlerini çözerken size yardımcı olur ve olası sorunların önüne geçmede size gerekecek yöntemler sunar. Havuzun keyfini dilediğiniz şekilde çıkarmadan önce havuzunuzun tüm kısımlarını gözden geçirmeniz gerekebilir. Özellikle havuz mekanik bakımı söz konusu olduğunda temel parçalar ve işlevleri her şeyin sorunsuz çalışmasını kolaylaştırabilir.

Yüzme Havuzunun Temel Bileşenleri

Büyük ev tadilatlarında olduğu gibi yüzme havuzunuzda da daha dekoratif malzemeler seçebilir, havuz profilinizi bahçenize uygun şekilde dizayn etmek isteyebilirsiniz. Havuzunuza gelişmiş ısıtma ve aydınlatmalar ekleyebilir, yüksek teknolojiye sahip havuz örtüleri kullanabilir, hatta su altı havuz hoparlörleri ile yüzerken dahi müzik keyfinizi sürdürebilirsiniz. İster sevimli ve ufak bir arka bahçe havuzu ister büyük bir alana yayılan gösterişli bir havuzunuz olsun, doğru bakım ve ekipmanın önemi her ikisinde de kendini gösterir.

Her havuzun ihtiyacı olan dört temel bileşeni vardır. Havuzlar birbirinden çok farklı yapıya ve temizleme yöntemine sahip olsa da bu dört temel bileşeni bilmek, bakım sırasında karşılaşabileceğiniz çoğu zorluğun daha kolay ve pratik şekilde üstesinden gelmeniz için gerekli donanıma sahip olmanızı sağlar:

  • Havuz suyu
  • Havuzun iç duvarı 
  • Filtrasyon sistemi
  • Denge deposu ve makine dairesi 
  • Her ne kadar kolay görünse de havuzunuzdaki suyun niteliği, kalıcı bir temizliğin ve konforun anahtarıdır. Temiz, berrak ve dengeli bir havuz suyuna sahip olmak sizi ve ailenizi zararlı mikroorganizmalardan ve olası hastalıklardan korumaya yardımcıdır. Ayrıca yeterli temizliğe sahip bir havuz suyu, korozyon ve mineral birikmesi nedeniyle yaşanabilecek donanım onarımları için ekstra harcamaları engellemenize ve havuzunuzu daha uzun süre kullanabilmenize yardımcı olur.

Havuzun iç yüzeyi ve astarı havuz suyuyla ve içerisine eklenen kimyasallarla sürekli temas halindedir. Bu yüzeyleri iyi durumda tutmak ve yosun, küf gibi kalıntılardan düzenli olarak arındırmak havuzunuzu güvenle kullanabilmeniz için oldukça önemlidir.

Havuz filtre sistemi, adeta vücuda kan pompalayan bir kalp ve kanı temizleyen bir karaciğer gibidir. Havuz pompası suyu çekme görevini üstlenirken filtre sistemi bu suyun en doğru şekilde temizlenip tekrar sistem içine dağıtılmasında görevlidir. Bu işleve yönelik olarak kartuş filtresi, kum filtresi veya diyatomlu toprak filtresi kullanılabilir. Tuzlu bir sisteme sahipseniz tuzlu su klorlayıcılar da yeterli işlevi gerçekleştirir. Bu sistem doğru işlediğinde havuzunuzu ve bedeninizi zararlardan korurken her seferinde berrak bir su ile rahatlama lüksünü yaşamanızı mümkün hale getirir.

Havuz filtreleri bir karaciğer görevi görürken kepçeler ve dönüş sistemleri de damarlara benzetilebilir. Kepçeler veya sıyırıcılar temizlik için suyu filtreye çekerken dönüş sistemleri temizlenmiş suyu havuza geri itmekle görevlidir. Bu sistemler damarlarda olduğu gibi en verimli işlevini iç sirkülasyonu yeterli temizliğe sahip ve engellerden arındırılmış olduğunda gerçekleştirir.

Doğru Havuz Bakımı İçin Gerekenler

Etkili bir havuz bakımı üç temel kavram üzerine kurulur. Bunlar sirkülasyon, temizlik ve kimya olarak sınıflandırılabilir:

Sirkülasyon

Durgun ve yeterli akıma sahip olmayan suların değişimi sağlanamadığından beklenen temizlik gerçekleşmez. Havuzlarda doğru su sirkülasyonu sağlıklı ve güvenli şekilde yüzmenin bir anahtarıdır. Sirkülasyonu iyi yapılan su nadiren bulanık bir görünüme ve yosuna sahip olur. Sirkülasyonu en üst düzeye çıkarmak için pompayı ve filtre sistemini düzenli olarak çalışır şekilde tutmak önemlidir. Pompanızı 24 saat boyunca çalıştırmak bütçe ve ekipman için sorunlar yaratabileceğinden günde 10 ila 12 saat ideal çalıştırma süresi olarak önerilir. Bu süre havuzun temiz ve güvenli kalmasına yardımcı olacaktır.

Başarılı bir havuz sirkülasyonu için diğer önemli bileşen, filtreyi sık sık geri yıkamaktır. Böylelikle su içerisindeki yüzen yabancı cisimleri sudan uzak tutabilir, suyu diğer istenmeyen mikroorganizmalardan arındırmanın kolay yolunu keşfedebilirsiniz. Geri yıkama ile filtrenizdeki suyun akışını tersine çevirerek kirli suyu ve biriken kirleticileri atık portuna yönlendirerek bunların havuzdan dışarı atılmasını sağlayabilirsiniz. Filtrenizi temizlemek ve geri yıkamak için kullandığınız yöntem, sahip olduğunuz filtrenin türüne bağlıdır. Havuzunuzda kum filtresi varsa filtreleme gücünü arttırmak için bir fincan DE tozu eklemek, kum filtrenizin ince partikülleri süzmesine yardımcı olurken suyun daha hızlı şekilde temizlenmesini sağlar.

Temizlik

Sirkülasyonu doğru şekilde gerçekleşen bir havuzun temizliği de kolaylaşır. Temizlik yaparken ihtiyacınız olan temel ekipmanlar arasında ağ kepçe, fırça ve vakum bulunur. Rüzgar, yağmur ve diğer açık hava etkenleri nedeniyle havuz içerisinde farklı kalıntılar ve kirler birikebilir. Bu durumda bakteriyel kontaminasyon riskinin önüne geçmek amacıyla havuzunuzu düzenli olarak temizlemek havuz bakımının bir parçası haline gelir. Havuz bakımında yeterli temizliğin sağlanabilmesi için havuzu en az haftada bir temizlemek, fırçalamak ve süpürmek önerilir. Böylelikle birikintileri havuzunuzdan uzak tutarken iç duvarların parlak hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle kabartma tozu macunu kullanmak fırçalama sırasında hassas iç yüzeylere ve vinil astarlara zarar vermeden ovmanıza imkan verir. Havuz temizliği için en etkili bakım setini incelemek için https://www.cilekhavuz.com.tr/havuz-kimyasallari/ sayfamızı inceleyip gerekli kimyasaları bu sayfadan satın alabilirsiniz. 

Otomatik havuz temizleyiciler de havuz temizlik süresini kısaltmanıza yardımcı olabilir. Yine de robotik temizleyiciler düzenli olarak sıyırma ve fırçalama ihtiyacını tamamen kaldırmasa da her iki görevi daha kısa sürede tamamlayarak kalan süreyi havuz keyfiniz için harcamanıza yardımcı olur.

Yer altı sistemine sahip bir havuzunuz varsa derin yerleştirilmiş giderler suyu filtreye çekmenize yardımcı olur ve temizlik sırasında yumuşayan kalıntıların efor harcamadan temizlenmesini mümkün kılar. Yer üstünde yer alan havuzlarda bu giderler yoktur. Yine de manuel havuz vakumuyla aynı su temizleme desteğini elde edebilirsiniz.

Kimya

Kimyasallara başvurmadan önce su test kiti kullanarak havuz suyu testi yapabilirsiniz. Bu ön işlem, suyunuzda ne olduğunu ve olmadığını anlamak için önemli bir adımdır. Suyun içeriğini tanımlamak onu dengelemenin ilk adımıdır. Havuz suyu kimyasını üç temel bölüme ayırmak mümkündür. Alkalinite, bir pH tamponu olarak çalışır. Suyun bazik ve asidik seviyelerinde gerçekleşen büyük artışları önlemeye yardımcı olur. İdeal aralık milyonda 100 ila 150 parça (ppm) olarak belirlenmiştir. Ayrıca havuzunuzun daha yüksek bir alkali seviyesine sahip olmasını istiyorsanız kabartma tozu da bir seçenektir.

Havuz suyunuzun ne kadar asidik veya bazik olduğu pH seviyeleri ile belirlenir. 0 ila 14 arasındaki pH seviyesi nötrdür. Suyun pH değeri 7 üzerindeyse bazik, altındaysa asidiktir. Havuz suları için optimum pH seviyesi insan gözü ve mukoza zarındaki pH ile aynı seviyeye sahip olduğundan 7.4 olarak belirlenmiştir. Düşük pH seviyeleri asidik, yüksek seviyeler ise baziktir. Klor, asidik suda etkinliğini kaybeder. Genellikle havuzdaki ideal klor seviyesinin 1 ila 3 ppm arasında tutulması önerilir. Bu da galon başına 0.00013 ons anlamına gelir. Kloru eklemeden önce havuzunuzda kaç galon su olduğunu bilmeniz gerekir. 48 inç yüksekliğe ve 15 fit genişliğe sahip bir havuz 4.978 galon tutar. Yer altı havuzları ise 31.000 galon ve daha fazlasını tutabilir. Havunuzudaki galon miktarını ölçmek için genişlik, uzunluk ve ortalama derinliği ölçebilir, ardından buna uygun klor oranını hesaplayabilirsiniz.

Dezenfektan seviyeleri havuz suyundaki klor, brom ve benzeri miktarını ifade eder. Havuzunuz için ideal seviye, seçtiğiniz dezenfektan türüne göre değişir. Alkalinite, pH ve dezenfektan seviyelerini öğrendikten sonra su dengenizi ayarlamak için kimyasallar eklemeye başlayabilirsiniz.

Havuz Bakımı Püf Noktaları

Kapsamlı bir havuz bakımı yapmak çoğu ev sahibi için zorlu bir temizlik rutini gibi görünse de kimyasalların dengeli ve amaca uygun kullanımıyla püf noktaları iyi denetleyerek keyifli ve sağlıklı bir bakım rutinine dönüşebilir. Mikroskobik elementler, yapraklar, polenler, böcekler, kremler ve zararlı sıvı birikintileri havuzları zararlı hale getiren etkenlerden bazılarıdır. Tüm bu etkenler ve çok daha fazlası havuzunuzun pH seviyesinde hızlı bir değişime neden olabilir veya kimyasal dengesini bozabilir. Havuzu temizlemek için uygun test kitleri veya araçları olmaksızın nasıl bir bakım yapılacağına karar vermek ve temiz suyu geri getirmek zor olabilir. Aksayan bakım sonucuna ek olarak bozulan pompaların veya filtrelerin servis şirketleri tarafından onarılması veya değiştirilmesi gerekir. Bu durum havuzunuz için plansız harcamalar anlamına gelir. Havuz bakımına dair bazı ipuçları tasarruflu bir havuz kullanımı sunmasının yanı sıra hem ailenizin hem sizin sağlığınıza ve eğlencenize eş zamanlı olarak vakit ayırabilmenizi mümkün hale getirir.

Su Kalitesini Kontrol Edin

Su kalitesi özellikle yaz aylarında haftada en az bir defa kontrol edilmelidir. Kış aylarında ise kimyasal seviyelerini kontrol etmek için 1-2 hafta aralık vermeniz yeterlidir. Havuzunuzun bakımını yaparken su kalitesini sık sık test etmek ve suya doğru kimyasalları eklediğinizden emin olmak pH dengesinin korunmasında önemli bir adımdır. Böylelikle klor seviyelerini de dengede tutabilir, havuzunuzun kenarlarında kalsiyum birikmesi sonucu oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.

Filtreyi Temizleyin

Havuzunuzun iyi göründüğünden emin olmak kadar iyi çalıştığından emin olmak da önemlidir. Kimyasalların kontrol sıklığı kadar olmasa da filtre temizliğini düzenli olarak uygulamanız önerilir. Havuz koşullarına ve hava durumuna bağlı olarak her 3-6 ayda bir havuzunuzun doğru şekilde temizlendiğinden emin olmak için filtre temizliği yapmak gerekir. Özellikle şiddetli fırtınalar ve uzun süren kötü hava şartlarından sonra filtre temizliğinin önemi artar.

Sepetleri ve Toplama Kaplarını Temizleyin

Havuz filtresinin yanı sıra havuzunuzun sahip olduğu diğer çeşitli sepetlerin ve toplama kaplarının temizliğini de atlamamak gerekir. Havuzunuzun pompasında bulunan tüyler bu duruma örnektir. Saç ve benzeri yapıya sahip birikintileri toplamak için havuz pompasının içinde şeffaf bir cam bulunur. Bu cam haznenin temizliği için pompayı kapatabilir ve sistem basıncını serbest bırakabilirsiniz. Bu temizliğin 2 haftada bir uygulanması önerilir. Ek olarak havuzun varsa sıyırıcı sepetini, çöp toplayıcısını ve yaprak sepetini aynı sıklıkta temizleyebilirsiniz.

Su Seviyesini Kontrol Edin

Havuzunuza ideal bakımı uygulamak için kontrol etmeniz gereken noktalardan biri de su seviyeleridir. Düşük bir su seviyesi, pompada sorunlara ve pompanın kuru çalışmasına neden olabilir. Bu durum uzun sürerse pompada yanmalar meydana gelebilir. Yüksek su seviyeleri ise toplayıcı kapağının gerektiği gibi çalışmamasına neden olabilir. Özellikle fırtınalı ve yağmurlu havalardan sonra, yoğun havuz kullanımının ardından su seviyesinde değişiklikler oluşur. Su seviyesinin havuz sıyırıcının yarısına denk geldiğinden emin olarak gerekli kontrolü sağlayabilirsiniz.

Süzün ve Fırçalayın

Havuz bakımı, bol miktarda sıyırma ve ovma işlemi olmadan tamamlanmış sayılmaz. Sıyırma işlemi, havuzunuz için yapacağınız en yaygın ve düzenli yapılan bakım türlerinden biridir. Bu işlem basit haliyle havuzun yüzeyinden yaprakların ve diğer döküntülerin çıkarılması anlamına gelir. Havuz görünümüne önem veriyorsanız bu işlemin gün aşırı yapılması önerilir. Fırçalama işleminin bu sıklıkta yapılması gerekmese de haftada en az 2 defa uygulanmalıdır. Özellikle dış cephe kaplamasının kusursuz görünmesini sağlamak için havuz kenarlarını sert bir fırça ile temizleyebilirsiniz. Yosun oluşumunu önlemek bakımından fırçanın yeterli sertliğe sahip olması önemlidir.

Havuzunuzu her seferinde aynı noktadan başlayarak temizleyin, böylelikle yosun oluşumunu önleyebilirsiniz. Fırçayı çekerek değil, iterek ilerlediğinizden emin olun. Fırçanızı her zaman havuzun ortasına doğru itecek şekilde hizalayın. Su hattından başlayarak fırçayı tek bir sıvı darbesiyle ve düz şekilde aşağı yöne, yani havuzun alt eğrisine doğru itin. Merdivene, çıkıntılara veya basamağa geldiğinizde iç kenarları da fırçaladığınızdan emin olun. Fırçayı direğinden çıkarıp elinize alarak fırçalamak istediğiniz bölgeye doğru devam edebilirsiniz.

Havuz Bakımı İçin Tenis Topu Kullanın

Havuz bakımı söz konusu olduğunda bazı pratik uygulamalar da size yardımcı olabilir. Tenis topundan yardım almak için topu suya attıktan sonra bir süre yüzeyde kalmasını bekleyin. Bu süre içerisinde tenis topu havuz suyunda bulunan yağları emer. Özellikle güneş kremleri, saç losyonları, vücut yağları gibi bakım ürünleri havuz suyuna karışabilir. Tenis topu suyun temiz kalmasına yardımcı olma bakımından oldukça başarılı bir etki gösterir.

Tenis topunun yanı sıra havuz bakımı için üretilen kimyasalları da tercih edebilirsiniz. Klor, brom, oksitleyiciler, siyanürik asit, pH arttırıcı/düşürücü, alkalinite ayarlayıcı maddeleri bu amaçla kullanabilirsiniz. Klor havuzu sterilize etme amacıyla en sık kullanılan kimyasallardan biriyken brom, özellikle iç mekan havuzları için tercih edilir. Klora ek olarak kullanılabilen oksitleyici kimyasallar ise potasyum monopersülfat ile kirleticileri parçalama özelliği gösterir. Klor stabilizatörü olarak siyanürik asit, havuzunuzda daha fazla klor muhafaza edebilmenizi sağlar. Alkalinite ve pH dengeleyiciler içerdiği muriatik asit ve sodyum bisülfat ile dengeli bir su ortamı yaratmanıza yardımcıdır.

Kışa Hazırlanın

Havuzunuzu kışa hazırlarken kullanımını yıl boyunca kapatmadan önce kimyasalların su içerisinde ideal oranda bulunduğundan emin olmak önemlidir. Kış havuz bakımı için su test kiti kullanabilirsiniz. Ardından sıhhi tesisat hatlarından fazla suyu almak ve birikintileri dışarıda tutmak için vanayı kapatabilirsiniz. Böylelikle gelecek yaz sezonuna başlarken havuzunuzun yeteri kadar korunduğundan emin olabilir, maliyetli onarım ve bakım işlemlerinden kurtulabilirsiniz.

Profesyonel Hizmet Alın

Tüm bu uygulamaları yapmak için yeterli vakit yaratamadığınızda alanında profesyonel kişilerden yardım almak en doğru çözüm yöntemidir. Havuzunuzun bakımını tam anlamıyla uygulamak ve bu bakımı korumak için her yıl en az bir defa profesyonel destek alabilirsiniz. Profesyonel kişiler havuz ekipmanlarını, filtreleri, pompaları, ısıtma sistemlerini ve diğer birçok parçayı kapsamlı olarak kontrol eder, her bir parçanın olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi sahibi olmanıza yardımcı olur. Bu alanda uzmanlık bilgisine sahip kişilerden destek alarak havuzunuzun ömrünü uzatabilirsiniz.

Havuz Bakım Maliyetini Etkileyen Faktörler

Farklı türdeki yüzme havuzları için farklı ekipman ve temizleme yöntemleri gerekir. Bu da havuzunuzun temizlik ve diğer bakım işlemleri için ayırdığınız bütçeyi belirleyen temel noktalardır. Sezonluk havuz bakımı söz konusu olduğunda bazı önemli değişkenler bulunur. Bu değişkenler hakkında bilgi sahibi olarak bakım maliyetlerinizi bütçenize uygun şekilde ayarlayabilirsiniz.

Tuzlu su havuzu inşa etmenin maliyeti klorlu su havuzlarının inşa maliyetinden daha fazla olsa da uzun vadede daha tasarruflu bir kullanım sunar. Tuzlu su sistemine sahip havuzlar, çok fazla kimyasal maddeye ihtiyaç duymayabilir. Bu nedenle suyun klor sistemine sahip havuzlarda olduğundan daha az teste ve dengelemeye ihtiyacı olur. Kapalı havuzlar ise açık havuzlardan daha temiz kalma eğilimindedir. Kir, yaprak, dal, böcek ve diğer kirleticilere karşı havuz filtresini korur. Bu nedenle kapalı havuz çok daha az sıklıkta temizliğe ihtiyaç duyar. Kapalı havuz sistemini tercih ederek yıllık havuz bakım maliyetlerinizi düşünebilirsiniz. Ayrıca kapalı havuzlar güneş almadığından kimyasal seviyelerinde büyük değişimlere rastlanmaz.

Çoğu yüzme havuzu kartuş, kum ve diyatomlu olmak üzere üç temel filtre tipinden birini kullanır. Kartuş filtre aralarında basit ve en uygun maliyetli sisteme sahip olandır. Kum filtresi su içerisindeki ince kalıntıları dahi yakaladığından birkaç yılda bir değişime ihtiyaç duyar. Diyatomlu filtreler ise suni metaller de dahil olmak üzere çok daha ince kalıntıları çıkarmak için mikroskobik bir sisteme sahiptir. Bu nedenle kurulum ve bakımı diğer filtre türlerine göre daha maliyetli olabilir.

Havuz bakımınızı yaptırmak ve profesyonel bir hizmet almak için hemen bizimle iletişime geçebilir, uzun süre boyunca kullanabileceğiniz temiz bir havuz için ilk adımı atabilirsiniz.

Merak Edilenler
E-Katalog

Şirket politikamız, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve faaliyet alanlarımız için kataloğumuzu indirerek detaylı inceleyebilirsiniz!

Kataloğu İndirin
Tanıtım Videomuz

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et.

Hemen İzleyin
Telefon Whatsapp E-posta
Telefon Whatsapp E-posta